Брой 196 (2202), 13-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

Осигуряване на екосистема, подходяща за възстановяването на МСП – тема на първото събитие от серията „REBOOTING EUROPE“Първото от серията събития, организирани от Асоциацията на европейските търговски палати /Европалати/, се проведе вчера, 12 октомври, на тема: „Осигуряване на екосистема, подходяща за възстановяването на МСП“.

Виртуалното събитие, ръководено от главния изпълнителен директор на асоциацията Бен Батърс, представи гледните точки на търговските палати, Европейската комисия и Европейския парламент относно нуждите на малките и средни предприятия в Европа в момента, необходимите действия от страна на институциите, както и допълнения към Стратегията за МСП.

Жилбер Стимпфлин, председател на ТПП Гранд Ест, Франция, и председателстващ групата за МСП в Европалати, направи следните предложения – бизнес организациите, институциите на европейско и национално ниво, както и съответните правителства да са последователни, конкретни и в помощ на МСП в настоящия тежък момент. Политиките, които се изготвят, трябва да включват и МСП, да предвиждат не само помощ за иновативните и стартиращите, а за всички малки и средни предприятия, които формират гръбнака на икономиката на Стария континент. Той призова за поддържане на честната конкуренция, осигуряване на прозрачност при всички действия, свързани с МСП и още по-активно ангажиране и използване на създадените от ЕС лостове като Enterprise Europe Network, European Innovation Network и т.н. за съдействие точно на МСП. Стимпфлин подчерта, че ТПП са готови да работят тясно с Европейската комисия за изготвяне на правилните политики по отношение на МСП.

Кристин Шрайбер, директор Политика за МСП в Европейската комисия, също участва в дискусията. Тя сподели, че ще успеем заедно за постигнем целите на Европа за зелената икономика, за иновациите, за дигитализацията и т.н. само с участието на МСП. Шрайбер подчерта, че МСП са във фокуса на много европейски документи, не само Стратегията за МСП и изрази надежда националните планове за възстановяване също да се фокусират и специализират върху малките и средни предприятия.

Представителят на Европейският парламент Жосиан Китаяр се обърна към участниците и заяви, че предизвикателствата от пандемията още повече подчертават нуждата от улеснен и ясен достъп до финансиране за МСП. Тя говори и за социалния аспект на настоящата КОВИД 19 криза, тъй като зад етикета „малко и средно предприятие“ стоят предприемачи, техните служители и семейства, които също имат нужда от подкрепа.

Жосиан Китаяр изрази мнение, че финансирането и инвестициите трябва да бъдат разпределени по приоритетни сектори, особено образованието. Тя настоя и за извършване на така дълго обсъжданите реформи с цел намаляване на административната тежест за МСП.

Представители на търговски палати от цяла Европа задаваха въпроси на участниците в дискусията и получиха техните експертни отговори.

Очаквайте следващите събития от серията REBOOTING EUROPE.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите от ученическия конкурс за есе “125 години БТПП“
Четирите най-добри есета бяха отличени със специални грамоти Още
БТПП благодари за сътрудничеството на Камарата на инсталаторите в България
Браншовата организация е дългогодишен, активен член на Палатата Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Осигуряване на екосистема, подходяща за възстановяването на МСП – тема на първото събитие от серията „REBOOTING EUROPE“
Виждания и идеи за просперитет и устойчивост Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Важно за работодателите, които желаят да получат средства за периода преди 1.10.2020 г. по втория дизайн на мярката 60/40
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Изявление на Европейската комисия относно координирането на мерките за ограничаване на свободното движение в Европейския съюз, свързани с пандемията от коронавирус
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Канят бизнеса и неправителствения сектор да номинират участници за попълване на съветите за развитие в четири от регионите на страната
АКЦИЗИ И ДАНЪЧНИ СКЛАДОВЕ
Срокове по ЗАДС за лицензираните складодържатели, лицата с удостоверение за ОАКП и за регистрираните по чл.57а, ал. 1, т. 3а и 3б
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Публикувана е инструкция за прекратяване на обществени поръчки в областите отбрана и сигурност в ЦАИС ЕОП
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
"100+Forum Russia", международен професионален форум и изложение
20-22.10.2020 г., Екатеринбург Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Световен Ден на стандартизацията - 14 октомври
Тази година мотото е "Да опазим планетата с помощта на стандартите" Още