Брой 62 (2317), 31-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Баркодът става на 50 години


Преди точно 50 години, на 31-ви март 1971 г., водещи представители на индустрията и търговията избират да въведат „универсален продуктов код“, който ще промени хода на световната икономика. Днес, този код е познат като стандарта „Глобален номер на търговската единица (GTIN)“ и служи за уникалната идентификация на всеки отделен продукт, като е основата на баркода – най-важният стандарт по веригата на доставки. Ежедневно в световен мащаб се извършват над 6 милиарда сканирания.

Това е една значима, неразказана история от съвременната икономика. Преди точно половин век яростни конкуренти оставят различията си настрана и се обединяват около идеята за използване на GTIN, което води до създаването на баркода и развитието на световната търговия. Като отбелязваме това значимо събитие за модерната търговия, ние призоваваме бизнеса да си сътрудничи за пореден път, за да отговори на нуждите на 21-ви век за бързо внедряване на нови технологии, включително и баркод символи от ново поколение, носещи повече данни“, каза Кати Венгел, изпълнителен вицепрезидент и директор доставки на Johnson & Johnson и председател на Управителния съвет на Международната организация GS1.

Големите в бизнеса с хранителните стоки, търговията на дребно и потребителските стоки от компании като Heinz, General Mills, Kroger и Bristol Meyer провеждат през 1971 г. историческа среща в Ню Йорк. Те осъзнават нуждата от въвеждането на уникална идентификация на всеки отделен продукт. Визионери за времето си, те вярват, че този универсален код може да бъде използван и извън магазините за хранителни стоки, като например в складовете и управлението на производството и че оптимизирането на времето, че ще доведе до промени както във веригата по доставки и така и в потребителското преживяване. На тази среща те също решават да продължат с иновациите и заедно да създадат система, която би била както в полза на бизнеса, така и на потребителите. А години по-късно баркодът ще бъде обявен за революционно нововъведение за търговията и включен в класацията „50 неща променили съвременната икономика” на BBC.

Началото на 70-те години на ХХ век беше особено значимо за търговията и изпълнено с важни събития като сканирането на първия баркод на каса в супермаркет от веригата „Марш“ през 1974 г. За мен е чест да бъда част от начинание, донесло толкова ползи в глобален мащаб. Бях свидетел как конкуренти обединяват усилията си за общото благо. Сега е време за ново поколение лидери от индустрията, които да създадат нов вид стандарти, способни да трансформират бизнеса през следващите петдесет години“, заяви Том Брейди, инженер, участвал в разработването и внедряването на системата за сканиране в супермаркета от веригата „Марш“.

Стандартите GS1, включително баркода, продължават да помагат за подобряване бързината, ефективността и сигурността на сложния съвременен глобален бизнес поток, опростявайки процесите по веригата на доставки в почти всеки сектор.

Все по-големите изисквания от страна на потребителите за точна информация за продуктите поставят пред стандартизиращите организации ново предизвикателство: да се развие следващо поколение баркод символи (като квадратните такива, вкл. QR кодове), които могат да съдържат в себе си много повече и надеждна информация за нуждите на потребителите, като съдържание на алергени, дали продуктът е от биологично производство, информация за неговото влияние върху околната среда и др. Това увеличава доверието на потребителя и тяхната лоялност към продуктите, които купуват.

Основната цел е да се осигури прозрачност, да се повиши доволството, сигурността и доверието на нашите клиенти, партньори и служители“, споделя Йозгюр Торт, изп. директор на верига супермаркети „Мигрос“ и съпредседател на Форума за потребителски стоки (Consumer Goods Forum).

------------------

GS1 е международна неправителствена организация, която разработва и внедрява глобални стандарти и решения, с цел повишаване на ефективността, видимостта и устойчивостта на продуктите в световен мащаб и представлява повече от 2,5 милиона компании. В рамките на дейността са разработени стандарти за автоматична идентификация и електронен обмен на данни за нуждите на веригите на доставка. Стандартите са се наложили през годините в цял свят в различни сектори на индустрията (най-силно в търговията с потребителски стоки). Използването им е свързано с  автоматизация на процесите, намаляване на ръчната работа, намаляване на обема от хартиени документи, осъществяване на ефективна проследимост и много други.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Декларация от АОБР относно правната уредба на сумираното изчисляване на работното време
Колективното договаряне е една от основните функции на организациите на социалните партньори и отхвърлянето му е в разрез с фундаменталната логика на индустриалните отношения Още
Баркодът става на 50 години
GTIN, номерът зад баркода, разработен преди 50 години, е променил световната търговия и е включен в класацията „50 неща променили съвременната икономика” Още
Покана за виртуална конференция с руски компании от Брянска област с интерес към българския пазар
7 април от 11 часа, необходима е предварителна регистрация Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българската газова асоциация с Пътна карта за ускорена газификация
Предоставена е на основните политически партии и коалиции, участващи в предстоящите парламентарни избори 2021 Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Сертификат за инвестиция клас „А“ за проект на нов завод край Пловдив
На стойност близо 40 млн. лв. за изграждане на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Заводските цени растат през февруари
На месечна и на годишна база Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Над 1,6 млн. души в България трябва да преминат курсове за развитие на дигитални умения
С финансиране както по линия на ПРЧР 2021-2027 г., така и по Националния план за възстановяване и устойчивост Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
От 01.04.2021 г. данъчно задължените лица ще имат достъп до е-услуги на НАП за предварителна регистрация за специалните режими „извън Съюза“, „в Съюза“ и „Внос“
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Специален доклад на Европейската сметна палата относно митническия контрол
Недостатъчната хармонизация вреди на финансовите интереси на ЕС Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network