Брой 62 (2317), 31-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

НСИ: Заводските цени растат през февруари


Заводските цени се покачват през февруари с 1.3% на месечна база и с 3.1% спрямо година по-рано, показват данните на НСИ.

Спрямо януари повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 2%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 3.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%.

Спрямо година по-рано по-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - със 17.4%, в преработващата промишленост - с 3.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Цените за вътрешния пазар поскъпват през февруари средно с 0.9% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 5.6%, и в преработващата промишленост - с 1.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.5%.
 

Спрямо същия месец на предходната година цените растат с 1.1% в сравнение със същия месец на 2020 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 16.6%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%.

Спрямо февруари 2020 г. значителен ръст в преработващата промишленост е регистриран при производството на основни метали - с 18.0%, и при производството на химични продукти - с 9.3%. По-ниски цени са отчетени при производството на облекло - с 2.9%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.8%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2021 г. се увеличава с 1.8% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. увеличението е с 6.2%.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Декларация от АОБР относно правната уредба на сумираното изчисляване на работното време
Колективното договаряне е една от основните функции на организациите на социалните партньори и отхвърлянето му е в разрез с фундаменталната логика на индустриалните отношения Още
Баркодът става на 50 години
GTIN, номерът зад баркода, разработен преди 50 години, е променил световната търговия и е включен в класацията „50 неща променили съвременната икономика” Още
Покана за виртуална конференция с руски компании от Брянска област с интерес към българския пазар
7 април от 11 часа, необходима е предварителна регистрация Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българската газова асоциация с Пътна карта за ускорена газификация
Предоставена е на основните политически партии и коалиции, участващи в предстоящите парламентарни избори 2021 Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Сертификат за инвестиция клас „А“ за проект на нов завод край Пловдив
На стойност близо 40 млн. лв. за изграждане на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Заводските цени растат през февруари
На месечна и на годишна база Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Над 1,6 млн. души в България трябва да преминат курсове за развитие на дигитални умения
С финансиране както по линия на ПРЧР 2021-2027 г., така и по Националния план за възстановяване и устойчивост Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
От 01.04.2021 г. данъчно задължените лица ще имат достъп до е-услуги на НАП за предварителна регистрация за специалните режими „извън Съюза“, „в Съюза“ и „Внос“
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Специален доклад на Европейската сметна палата относно митническия контрол
Недостатъчната хармонизация вреди на финансовите интереси на ЕС Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network