Брой 43 (2298), 04-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ

Нова Система за контрол на вноса 2 (СКВ2) – фаза 1


Агенция "Митници" информира, че от 15.03.2021 г. се въвежда в експлоатация новата Система за контрол на вноса 2 (СКВ2) – фаза 1, която обхваща подаването и обработката на данни преди натоварване за пощенски и куриерски пратки, превозвани с въздушен транспорт. Информация преди натоварването ще се подава за всички пратки, дори и нискостойностните с изключение на кореспондентските пратки.

Във Фаза 1 на СКВ2 – сетове от данни, които ще се подават, са F43 и F44 за пощенски пратки, превозвани с въздушен транспорт и F32 за експресни куриерски пратки, превозвани с въздушен транспорт.

За пощенските пратки - F43 и F44 се подават към митническото учреждение на първо въвеждане, отговорно за рисковия анализ преди натоварване (PLACI-COFE), което е в държавата членка на получаване.

За пратките на експресните куриери – това е митническото учреждение в държавата членка, където се намират основните куриерски хъбове - DHL, Fedex, TNT, UPS.

След пристигането на пратките на територията на ЕС, пощенските оператори ще имат задължението за подаване на Уведомление за представяне на стоките. Системата не поражда задължения за крайните получатели на пратките.

Документация за СКВ2 можете да намерите в Е-Портала на АМ. Допълнителна информация за новата Система за контрол на вноса 2 (СКВ2) е публикувана на интернет страницата на Агенция „Митници“ в секция Информация за бизнеса – Митнически и акцизен контрол -Анализ на риска.

При необходимост от допълнително съдействие, можете да регистрирате Вашата заявка на адрес: https://servicedesk.customs.bg, да изпратите e-mail на адрес: servicedesk@customs.bg (където ще получите регистрационен номер незабавно) или да се свържете на тел: +359 2 98594980, където ще бъде регистрирана от оператор на Сървис Деск по реда на нейното постъпване.

Новата Система за контрол на вноса 2 (СКВ2) – фаза 1 е изградена като част от Дейност 2 по проект Надграждане на основните системи на Агенция "Митници" за предоставяне на данни и услуги – БИМИС (фаза 2).

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният български посланик в Хелзинки на посещение в БТПП
Реализиране на бъдещи търговско-икономически инициативи - във фокуса на срещата Още
Първа среща на бизнеса в рамките на Инициативата "Три морета"
Още един инструмент за инвестиции в енергийната, транспортна и дигитална инфраструктура Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Покана за участие в „Тест работилница“ по проект INCLUDE
Обсъждане на темата “Как можете да бъдете приобщаващ лидер в дигиталната ера” Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Започна изплащането на средства по ОПИК към средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията
От постъпилите по процедурата 1932 проектни предложения успешно са преминали оценката 1703 Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
МФ публикува Указание относно отчитането на приходи от държавни помощи във връзка с преодоляване на последствията от пандемията от COVID-19
НАП утвърди изменения в Условията за кандидатстване и условията за изпълнение по програмата за подкрепа с оборотен капитал
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Нова Система за контрол на вноса 2 (СКВ2) – фаза 1
Въвежда се в експлоатация от 15 март 2021 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Одиторите на ЕС посочват рисковете, свързани с резерва за приспособяване във връзка с Брекзит
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
„Наука за бизнес“ в онлайн формат - 18 март от 10.30 часа
Представяне на най-интересните разработки на БАН, готови да се превърнат в успешен бизнес Още
Уебинар на МОР "Менторство за участие на жените на ръководни длъжности"
8 март 2021 г., 13:00 - 14:30 ч. /СЕТ/ Още