Брой 19 (24), 27-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

Офисите на НАП работят с плаващо работно време до 2 май

До края на данъчно-осигурителната кампания всички офиси на НАП в страната ще работят с т. нар. плаващо работно време. Офисите на агенцията няма да затварят за обедна почивка, а служителите ще ползват регламентирания отдих по график през деня. Освен това в дните, в които изтичат срокове за подаване на декларации, офисите ще работят докато има клиенти в салона за обслужване. Това съобщава Националната агенция за приходите.

Въпреки това от НАП насърчават своите клиенти да използват всички алтернативни начини за подаване на своите документи и да не чакат последните срокове. Всички данъчни и осигурителни декларации могат да бъдат подадени по пощата с обратна разписка. За подоходните декларации съществува възможност и да бъдат директно входирани в над 400 пощенски станции на територията на цялата страна.

Най-лесният и удобен начин за деклариране на доходите е подаването на декларация с баркод. Над 5000 абонати на новините на електронната страница вече получиха декларацията с баркод по имейл, а в близките дни предстои документът да бъде изпратен и до още поне 30 000 човека, оставили имейл в данъчните си  декларации.

Декларацията с баркод е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че във формуляра няма да има технически грешки, защото всички изчисления се извършват автоматично. След като декларацията бъде попълнена електронно, трябва да се разпечата на принтер и да се подпише собственоръчно. При разпечатването й се генерира баркод, който съдържа цялата въведена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП  без човешка намеса.

Декларациите за облагане на доходите тази година се подават до 2 май 2012, тъй като 30 април официално е почивен ден. Данъците се заплащат в същия срок. 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис, могат да се възползват от отстъпката до 2 май. Трябва да се знае, че се ползва се само едната  от двете отстъпки и при условие, че авансовият данък през годината е определен и внесен в срок.

И тази година декларациите за облагане на доходите се състоят от основно тяло и приложения към него, в зависимост от вида на реализираните доходи.

Срокът за деклариране на печалбата от 2011 г. за предприятията е 2 април 2012 г., тъй като 31 март е в събота. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.

НОВИНИ ОТ БТПП
Български фирми могат да получават безплатни консултации за китайския пазар
Европейският център за подпомагане на МСП в Пекин оказва съдействие на малки и средни предприятия от Европа при навлизане на китайския пазар Още
Покана за участие в семинар „Промени в социалното и здравното осигуряване”
Ще бъде направен преглед на новите моменти в законодателството, свързано със социалното и здравно осигуряване, както и промените в Кодекса на труда Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БАИТ връчи годишните си награди
Отличията са за принос в развитието на информационните и комуникационни технологии Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Леко влошаване на бизнес климата през януари
То се дължи основно на спада на показателя в сектор „Търговията на дребно” Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Офисите на НАП работят с плаващо работно време до 2 май
НАП насърчава своите клиенти да използват всички алтернативни начини за подаване на своите документи и да не чакат последните срокове Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство