Назад

Инициатива за съдействие на компании, които имат търговски взаимоотношения с партньори от Великобритания


В продължение на предприетата инициатива за информираност и съдействие на бизнеса относно промените в износа от ЕС към Великобритания (Англия, Шотландия, Уелс), Британското посолство в София предоставя  кратък въпросник за фирмите, които имат търговски отношения с партньори от Великобритания.

Целта на въпросника е подпомагане на правителството на Обединеното кралство с информация относно готовността на бизнеса за промените в износа от ЕС към Великобритания (Англия, Шотландия, Уелс), подготовка на фирмите за промените в регулациите и оказване на съдействие. Компаниите, които търгуват с партньори от Великобритания, могат да попълнят въпросника в срок до 30 януари 2022г.

Напомняме, че във връзка с новите търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство съгласно Споразумението за оттегляне и Споразумението за търговия и сътрудничество, се налагат промени в процедурите за износ на стоки от ЕС към Великобритания.

Информация относно промените в митническите процедури, санитарни и фитосанитарни проверки на продукти с растителен и животински произход, правила за произход и особеностите при превоз след 1 януари 2022г. могат да бъдат открити ТУК.