Брой 74 (584), 17-04-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент гласува за ограничаване използването на пластмасови торбички


©BELGAIMAGE/PRESSASSOCIATION/R.Vieira

Държавите членки ще трябва да намалят потреблението на най често използваните и най замърсяващи околната среда пластмасови торбички с 80% до 2019 година, съгласно промени в законодателството, които Европейският парламент прие вчера, 16 април.

Депутатите препоръчаха налагане на данъци и налози, на търговски ограничения или забрани. Пластмасовите торбички, изхвърляни на боклука, представляват сериозен проблем за околната среда, а, както е известно, водят и до замърсяването на водните басейни и екосистемите.

„Депутатите днес гласуваха проект за значително по-строги ЕС правила за намаляване на използването на пластмасови торбички, по-специално с въвеждането на задължителни европейски цели за намаляване на употребата им и изискване за задължителната им продажба в магазините за търговия на дребно. Както вече показаха няколко водещи в решаването на проблема държави, значителното намаляване на употребата на пластмасови торбички, е лесно постижимо с последователна политика. Бързото им изваждане от употреба е приложима мярка по отношение на проблема с пластмасовите отпадъци в околната среда.“, заяви докладчикът Маргрете Аукен (Зелените/EСА, Дания), чийто доклад беше приет с 539 гласа „за“, 51 „против“ и 72 „въздържал се“.

Цел — намаляване на пластмасовите торбички с 50% до 2017 г. и с 80% до 2019 година

Депутатите отбелязаха, че пластмасовите торбички с дебелина под 50 микрона, които представляват по‑голямата част от общия брой пластмасови торбички за покупки, използвани в ЕС, се използват повторно по‑рядко в сравнение с по‑дебелите пластмасови торбички. Те по‑често попадат сред отпадъците и допринасят за замърсяването на околната среда.

Държавите от ЕС ще трябва да намалят потреблението им наполовина до 2017 година и с най‑малко 80% след още две години. Те могат да направят това както чрез налагане на данъци, така и чрез търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазини няма да предлагат пластмасовите торбички безплатно, с изключение на онези от тях, които са предназначени за опаковане на насипни храни, като сурово месо, риба и млечни продукти.

До 2019 г. пластмасовите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с торбички, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими или с компостируеми торбички. Изискванията по отношение на опаковките, оползотворявани чрез компостиране, и на биоразградимите опаковки също следва да бъдат изменени, решиха още депутатите.

 

Допълнителна информация
През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал 198 пластмасови торбички, около 90 % от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението на пластмасови торбички ще се увеличи дори повече. Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над 8 милиарда пластмасови торбички са били изхвърлени на боклука, в целия ЕС.

Следващи стъпки
Европейският парламент прие на първо четене тези текстове, за да гарантира, че извършеното по време на настоящия мандат ще може да бъде продължено от новия състав на Парламента и да бъде използвано за основа за бъдещи преговори с държавите членки.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Подробна информация за наложените от САЩ санкции по повод кризата в Украйна беше предоставена на БТПП
Палатата препоръчва на българските фирми да проверяват своите партньори, за да не попаднат под санкциите Още
Дромеас представи своите най-нови серии офис мебели
Фирмата е на българския пазар от 1992 г. Още
Конкурс за участие в програма „Доброволец в европейските информационни мрежи”
Краен срок за кандидатстване: 15 май 2014 г. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Българо-турски бизнес форум в Бургас
Бургаската палата и най-влиятелната бизнес организация в Турция DEIK ще подпомагат партньорството между фирми от двете страни Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Столичната общинска агенция за приватизация обявява публичен търг
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Намаляващ бюджетен дефицит до 0,9% през 2017 г. предвижда средносрочната бюджетна прогноза
Приключва първият етап от бюджетната процедура за 2015 г. Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
НОИ предлага две нови електронни услуги
Те са активни от днес - по електронен път подаване на заявления за отпускане и за преизчисляване на пенсии Още
ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА
Нов Закон за чуждестранните инвестиции в Република Куба
Законът предвижда данъчни облекчения и имуществени гаранции за чуждите инвеститори Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент гласува за ограничаване използването на пластмасови торбички
Държавите членки ще трябва да намалят потреблението на пластмасови торбички с 80% до 2019 г. Още