Брой 55 (1813), 20-03-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Пране на пари: комисия на ЕП призовава за финансова полиция и надзорен орган


В доклад, който ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала на 26 март, депутатите от специалната комисия за данъчните престъпления призовават за сформиране на финансова полиция в рамките на Европол с правомощия за провеждане на трансгранични разследвания.

Освен това те призовават за създаването на надзорен орган за борба с прането на пари на европейско ниво, тъй като сегашното равнище на координация не е „достатъчно за справяне с предизвикателствата в сектора“.

Пране на пари

Смята се, че престъпната дейност в ЕС генерира приходи от около 110 млрд. евро годишно, което съответства на около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС

Докладът на специалната комисия на ЕП идва след няколко скандала, свързани с ролята на европейски банки в схеми за пране на пари, и разкрития на разследващи журналисти за избягване на данъци в данъчни убежища като Панама.

Съавторът на доклада Лудек Нидермайер (ЕНП, Чехия) отбелязва, че случаите на пране на пари винаги имат международно измерение. „Поради липса на сътрудничество и координация на властите в и между страните членки тези случаи не се предотвратяват, не се хващат в ранна фаза и не се разследват адекватно. Често не е ясно кой трябва да поеме водещата роля“.

„Това води до множество дупки и слабости в законодателството и надзора“, допълва другият съавтор Йепе Кофод (С&Д, Дания). „Това е, което документирахме в нашата работа, и това е, което искаме да променим с нашите предложения“.

Продава ли се европейското гражданство?

Докладът отправя критики към 18 държави членки, които имат различни схеми, даващи възможности на богати хора, включително със съмнително минало, да се устроят в ЕС.

Смята се, че над 100 000 визи и 6 000 паспорта са били предоставени на граждани на други държави, особено от Русия и от страни със силно руско влияние.

Често тези схеми осигуряват данъчни привилегии на бенефициентите, но също така им дават възможност да пътуват свободно, което може да бъде използвано за пране на пари и избягване на данъци.

Липса на напредък

Докладът на специалната комисия е крайният резултат от нейната едногодишна работа. „Тъжното заключение е, че Европа има системен проблем с прането на пари и избягването на данъци“, заяви Йепе Кофод. „Ние успешно създадохме най-богатият и най-атрактивният вътрешен пазар в света, със свободно движение на капитали и услуги. На нас обаче ни липсва ефективно сътрудничество в трансграничния надзор, разследвания и прилагане на закона“.

Лудек Нидермайер посочи, че сред ключовите открития в работата на комисията са обемът на изпираните пари, ролята на банките и подходът на държавите членки към прилагането на европейското законодателство.

Чешкият депутат също така изрази разочарование от „силната съпротива на държави членки да приемат промени, които имат солидна обосновка и ще донесат ползи на европейското общество“. Той спомена няколко законодателни досиета като режима за ДДС, единната основа за корпоративно облагане и облагането на Интернет гигантите, които са или блокирани, или отхвърлени в Съвета.

Източник: Европейски парламент

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП с презентация пред британски фирми за бизнес средата в България
По време на семинар, посветен на сътрудничеството България - Великобритания в областта на биотехнологиите Още
Бизнес дискусия с участието на посланика на Виетнам
Предстоят информационни работни маси по ключови теми на двустранното сътрудничество Още
Активизиране на икономическите и търговските връзки между италиански и български компании
Учредена е Българо-италианска търговско-промишлена палата в гр. Бари Още
Възможност за български фирми от сектор органични храни и напитки да участват в частично финансирана бизнес мисия до Сеул, Корея
18 - 22 ноември 2019 г.; заявяване на участие до 14 юни Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
През четвъртото тримесечие на 2018 г. разходите на работодателите за един отработен час нарастват
Увеличението в индустрията е със 7.7%, в услугите - с 3.6%, а в строителството - с 2.2 на сто Още
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
Уебсайт ще помага на командированите у нас чужденци с информация за условията на труд
Чрез специален тест всеки може да провери крие ли командироването му рискове за нарушение на закона Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Пране на пари: комисия на ЕП призовава за финансова полиция и надзорен орган
Засилване на борбата с данъчните измами и финансовите престъпления Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
11-то издание на Експо за търговия и инвестиции Централен Китай
18-20 май 2019 г., гр. Нанчан, провинция Дзянси, Китай Още
Семинар „Taipei AMPA 6-in-1 Show 2019“
22 март 2019 г. в София, хотел Интерконтинентал от 10:30 часа Още