Брой 203 (1215), 21-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Бюджет на ЕС: „Повече пари за инвестиции трябва да дойдат чрез преразглеждане на дългосрочния план“


Йенс Гайер докладчик на ЕП за основната част на бюджета на ЕС за 2017 г.

Парламентът е против намаляването на парите в европейския бюджет за инфраструктура и изследвания, заявява докладчикът на ЕП Йенс Гайер (С&Д, Германия) относно предстоящите преговори със Съвета за окончателните числа във финансовия план за 2017 г. Ако страните в ЕС искат да заделят повече средства за Европейския фонд за стратегически инвестиции, това трябва да стане според него чрез промени в седемгодишната финансова рамка. Депутатите ще определят позицията си в пленарна зала на 26 октомври.

На сайта на Европейския парламент е публикувано следното интервю с Йенс Гайер докладчик на ЕП за основната част на бюджета на ЕС за 2017 г., която е под управлението на ЕК.

За 2017 г. Вие предлагате бюджет от 161,8 млрд. евро, което е с 4,13 млрд. евро повече от първоначалното предложение на Комисията и значително над предложените от ЕП 157,4 млрд. евро по това време миналата година. Защо е необходимо увеличение в бюджета за следващата година?

Бюджетът за 2016 г. трябваше да се справя с две кризи в Европа: миграционната и икономическата. Положението не е по-добро от преди година и ние се опитваме да извлечем поуки от Брекзит. Хората искат Европа да покаже резултати и ние не можем през цялото време да правим повече с по-малко пари. Това означава, че ние трябва да покажем, че Парламентът е ангажиран да направи повече за решаването на тези кризи.

Позицията на Парламента е да се възстановят средствата за инфраструктура (по Механизма за свързване на Европа) и изследвания (по програма „Хоризонт 2020“) до първоначалните предложения на Комисията, след като те бяха подрязани от страните-членки в Съвета. Защо това е важно за Парламента?

Намаляването на средствата беше направено, за да се осигурят пари за Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), но изследванията са ключови за иновациите, а Механизмът за свързване на Европа е инструмент, който директно инвестира в инфраструктура. Смятаме, че допълнителните средства за ЕФСИ трябва да дойдат от преразглеждането на многогодишната финансова рамка.

След като Парламентът одобри позицията си в пленарна зала, ще започнат преговорите със Съвета. Този път обаче става въпрос не само за числата за 2017 г., но и за прегледа на дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. Как този въпрос ще повлияе на преговорите?

Вече споменах, че пари от изменения в многогодишната финансова рамка могат да помогнат за финансирането на ЕФСИ. Искаме по същия начин да се осигурят средства и за работни места за младите, защото в тази област виждаме резултати - процентът на младежка безработица намалява в ключови страни от ЕС. Затова искаме допълнително 1,5 млрд. евро за Инициативата за младежка заетост, които да бъдат заделени с промени в многогодишната финансова рамка.

Референдумът във Великобритания вече се отразява на бюджета на ЕС заради падащия курс на британската лира. Каква е Вашата позиция по проблема?

Интересният въпрос е как правителствата в Съвета ще се справят с положението. Те трябва да изберат между три неприятни алтернативи. Едната е да поискат от британското правителство още пари, но не смятам, че на това ще бъде погледнато положително. Друга опция е страните-членки да дадат повече, за да отстраним този изкуствен дефицит, създаден с обезценяването на лирата. Това сигурно няма да бъде приветствано от страните-членки. Третата възможност е тази, която аз бих предпочел: в бюджета влизат много пари от глоби и обикновено не можем да ползваме тези пари, те просто се събират и се връщат на страните-членки на по-късен етап. Можем да ползваме тези глоби.

Друг проблем, разбира се, е отстъпката, която британците получават от бюджетната си вноска. Ако те напуснат ЕС, ще трябва да решат в кои области те искат да сътрудничат. Например, ако искат да си сътрудничат с ЕС в изследванията, те ще трябва да дават на ЕС пари за финансиране на европейската политика за изследванията. Разбира се, ние няма да им даваме повече отстъпки. Но всички отстъпки за други страни в бюджета се изчисляват на база на британската, което означава, че ако тя отпадне, и другите отпадат. Това ще бъде интересен въпрос в преговорите за следващата многогодишна финансова рамка след 2020 г.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП принципно подкрепя основна част от предложенията в Законопроекта за изменение и допълнение на КСО
Но промените трябва да се приемат след като се изчакат резултатите от независимия одит на активите на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Ямболската търговско-промишлена палата представи бизнеса от региона на Кавала-Експо 2016
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни панаири / изложби/ форуми
Получени в БТПП от партньори на Палатата Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на наредба за разделното събиране и третирането на биоотпадъците улеснява общините и регионалните сдружения
Опростява се реда за отчитане на изпълнението на целите за рециклиране ... Още
БАНКИ, БОРСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ
БНБ прие Наредба за кредитните посредници
Кредитните посредници ще бъдат вписвани в публичен регистър на БНБ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджет на ЕС: „Повече пари за инвестиции трябва да дойдат чрез преразглеждане на дългосрочния план“
На 26 октомври предстоят дебати за бюджета в Европейския парламент Още