Брой 40 (800), 26-02-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейската комисия прие оценки за макроикономическите дисбаланси в европейските икономики


Европейската комисия изпрати силен сигнал към страните членки за насърчаване на структурните реформи и консолидиране на публичните финанси. На заседанието си в сряда, 25 февруари 2015 г., комисарите приеха макроикономическите оценки и препоръки към страните, които са част от пакета за икономическо наблюдение на ЕК, известен като Годишен преглед на растежа 2015 г.

От 16 страни, чиито икономики бяха определени през ноември м.г. като страдащи от макроиконимически дисбаланси, Комисията задълбочи процедурата по отношение на три страни, като ги премести в по-тежки категории в шестстепенната скала за оценка (виж таблицата по-долу): Франция (категория 5), Германия (категория 3) и България (категория 5). За две страни ЕК започна наблюдение на макроикономическите дисбаланси: Португалия и Румъния, за Словения оценката беше облекчена. Десет други страни останаха без промяна на статута (виж таблицата по-долу):

По отношение на България в задълбочената си оценка Комисията изтъква, че икономиката на страната страда от прекомерни дисбаланси, които изискват решителни политически действия и специално наблюдение. По-конкретно трусовете във финансовия сектор през 2014 г. са предизвикали загриженост относно съществуването на банкови практики в частта от банковия сектор, която е собственост на местни лица, с потенциално значими последствия за финансовия сектор и общата макроикономическа стабилност. В допълнение подобряващата се, но все още негативна, външна позиция, корпоративната свръхзадлъжнялост и слабата гъвкавост на пазара на труда продължават да представляват макроикономически рискове и заслужават внимателно наблюдение.

Пакетът оценки, приет от ЕК в сряда, е част от Годишният преглед на растежа, които започна през ноември м.г. и определя аналитичната основа за приемането на конкретни препоръки за всяка страна. За първи път Комисията представя оценките си толкова рано в годишния цикъл за икономическо наблюдение в ЕС известен като Европейски семестър. С изтеглянето на публикуването на оценките с почти 3 месеца ЕК цели да даде повече време за обсъждания и подготовка на конкретни мерки за преодоляване на дисбалансите от страните членки.

В следващите стъпки Комисията ще представи тези препоръки на Съвета на ЕС. Очаква се те да бъдат обсъдени от Съвета на икономическите и финансови министри (ЕКОФИН) на заседанието му през март.

През март Комисията ще организира и нов кръг от двустранни срещи със страните членки, за да даде възможност да се обсъдят конкретните доклади за страните. До средата на април се очаква страните-членки да представят националните си програми за реформи. Въз основа на докладите и програмите, ЕК ще представи конкретни икономически препоръки за страните-членки за периода 2015 – 2016 г. през месец май.

Пълното съобщение за решението на ЕК (на английски език)  ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП не подкрепя предложените промени в Закона за адвокатурата
Законопроектът необосновано засяга правото на труд и на свободна стопанска инициатива, гарантирана в Конституцията Още
„Календар на панаирите и изложбите в България 2015" – делови наръчник за всяка фирма
Изданието е единствено по рода си у нас - информация за 75 събития - панаири, изложения, фестивали Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация на пловдивски предприемачи участва в Третата балканска икономическа среща в Бурса
B2B срещи и обсъждане на реални възможности за бъдещи договори с представители на мощната индустрия на Бурса Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
БФБЛ връчи своите Награди за отговорен бизнес
77 проекта на 55 компании участваха в престижния конкурс в областта на корпоративната социална отговорност Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Двойно е нараснал броят на абонатите за SMS оповестяване
Услугите са безплатни за представляващия търговеца, вписан в Търговския регистър Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. обявява процедура „Нови алтернативи“
Краен срок за подаване на проектно предложение 9 март 2015 г. Още
СЕРТИФИКАЦИЯ И ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ
ДАМТН информира за влизане в сила на изискванията на Регламент № 66/2014
По отношение на изискванията за екопроектиране на битови фурни, котлони и абсорбатори Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия прие оценки за макроикономическите дисбаланси в европейските икономики
Комисията задълбочи процедурата по отношение на три страни, между които и България, като ги поставя под специален надзор Още