Брой 211 (721), 03-11-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Инвестиционни планове, банкови реформи, екология – темите в Европейския парламент в близките месеци


Парламентът ще трябва да се произнесе по редица важни въпроси в близко бъдеще

След като Европейският парламент даде одобрението си за новата Комисия на Жан-Клод Юнкер, депутатите могат да се концентрират върху отговорностите си в законодателната област. Г-н Юнкер обяви, че след встъпването си в длъжност на 1 ноември той ще представи инвестиционен план в размер от 300 млрд. евро. Това ще бъде и един от важните приоритети на Парламента в следващите месеци. Други теми, по които се очаква напредък, са реформите във финансовата сфера, екологичните норми и таксите за роуминг.

Инвестиционната програма на новата Комисия ще бъде насочена към стимулиране на икономическото възстановяване в Европа и към създаване на нови работни места. Парламентът и правителствата на страните-членки ще трябва да разгледат предлаганите мерки и да създадат необходимите условия за прилагането им на практика.

Освен това Комисията планира нови инициативи, които трябва да улеснят компаниите в набирането на средства за развитие не чрез банкови заеми, а директно през капиталовите пазари.

Европейският съюз ще продължи с подобряването на регулациите в банковия сектор. Обсъжда се големите банки да бъдат задължени да отделят рисковите си операции по търговия на финансовите пазари от приемането на депозити. Работи се и по нови правила за ограничаване на таксите по картовите разплащания, както и за предотвратяване на манипулации на референтни финансови индекси.

В сферата на телекомуникациите Парламентът ще поднови работата си по предложения за премахване на таксите за роуминг в ЕС и за защита на принципа за мрежова неутралност, който гарантира еднакво третиране на всички услуги в Интернет. Депутатите ще търсят споразумение с правителствата на страните-членки и за правилата за защита на личните данни.

Парламентът ще разгледа и гласува по нови цели на ЕС до 2030 г. за ограничаване на вредните емисии, развитие на сектора на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Ще бъдат обсъждани и мерки за намаляване на зависимостта на ЕС от внос на енергийни ресурси.

Ще продължи и работата по налагането на по-строги норми за качеството на въздуха, новите храни, отглеждането на генно модифицирани култури и употребата на найлонови торбички.

Депутатите ще следят внимателно и водените от ЕС търговски преговори, особено със САЩ. Всяко едно търговско споразумение подлежи на одобрение от Парламента, за да влезе в сила.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП – с отличия от Деветата световна конвенция на Асоциацията за човешки ресурси и индустриално развитие
За активен принос в развитие на отношенията с Япония и в дейността на японската правителствена организация AOTS Още
Покана за участие в бизнес делегация до Солун, Гърция (12-14 ноември 2014)
По време на визитата се планира транспортен форум и делови срещи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Търговско-промишлена палата - Стара Загора бяха представени решения за финансиране на износа
Фирмите от региона получиха информация относно начините за проучване на чуждестранните си партньори, за рисковете в международната търговия Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Национална конференция по проблемите на млечния бранш и млечния сектор
6 ноември от 10,30 часа, зала Пирин на Интер Експо Център - София Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Изследване на очакваните ефекти от търговското споразумение между ЕС и САЩ (TTIP)
Автор: Зорница Славова, Институт по пазарна икономика Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Строителството на жилища намалява за сметка на административните сгради
За този период разрешителните за строеж на жилищни сгради са намалели със 7,3% Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Влезе в сила Наредбата за изискванията на микроклимата на работните места
С нея се определят минимални и максимални норми за параметрите на микроклимата - температура, относителна влажност и скорост на движение на въздуха Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Инвестиционни планове, банкови реформи, екология – темите в Европейския парламент в близките месеци
След като ЕП даде одобрението си за новата Комисия на Жан-Клод Юнкер, депутатите могат да се концентрират върху отговорностите си в законодателната област Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство