Брой 211 (721), 03-11-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

В Търговско-промишлена палата - Стара Загора бяха представени решения за финансиране на износа


Милена Виденова - управител на Кофас България, и Красимира Соколова – зам.-председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, представиха решения за финансиране на износа и за защита от рисковете при неплащане по време на кръгла маса по проект Бизнес устойчивост и растеж.

В срещата участваха представителите на местния бизнес. Основната тема беше Възможности за финансиране на износа, управление на риска и проучване на партньорите.

Красимира Соколова представи възможностите и услугите, които Палатата предоставя и акцентира върху Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса. Мрежата работи чрез 600 местни бизнес организации в над 50 страни от ЕС и извън него. Зам.-председателят обърна и специално внимание на вече реализираните европейски проекти.

Милена Виденова от Кофас представи данни за основните тенденции при износа. За България най-висок спад от приблизително 30% (по предварителни данни на НСИ) за първото полугодие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. бележи износът на необработени материали, негодни за консумация (изкл. горивата). Основни търговски партньори остават Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, а спад се забелязва в износа към страни извън Европейския съюз. Променливата икономическа и политическа обстановка, липсата информация и просрочените плащания са част от основните трудности пред износителите. Виденова обърна специално внимание и на причините за ниската конкурентоспособност на българските фирми на международните пазари, сред които ниската производителност, малкото иновации, високата енергоемкост, лошите транспортни връзки и затруднения достъп до финансиране.

Кръглата маса привлече компании от региона, които получиха информация за възможностите за проучване на чуждестранните си партньори, за услугите, които БТПП предлага и за прегледа на рисковете по страни и сектори в света. Всяка компания може и да застрахова рисковете от забавяне на плащането или от неплащане, а полицата може да се използва при обезпечение за банково финансиране. Така тя може да си осигури достъпни средства за оборотни нужди, а и застраховката на плащанията е добра алтернатива на акредитива, банковата гаранция и други, отбеляза Милена Виденова.

Проведената кръгла маса е четвъртата от поредицата такива регионални инициативи в рамките на проект Бизнес устойчивост и растеж на Кофас България, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и регионалните палати. Инициативата цели да даде полезно ноу-хау за осигуряване на стабилност, защита от рискове и финансиране на дейността на компаниите, особено на МСП. По време на кръглите маси се дискутират практически решения за управление на паричните потоци и за по-висока конкурентоспособност на българския и на международните пазари. До края на годината подобни инициативи предстои да се проведат Плевен, Русе и Варна.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП – с отличия от Деветата световна конвенция на Асоциацията за човешки ресурси и индустриално развитие
За активен принос в развитие на отношенията с Япония и в дейността на японската правителствена организация AOTS Още
Покана за участие в бизнес делегация до Солун, Гърция (12-14 ноември 2014)
По време на визитата се планира транспортен форум и делови срещи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Търговско-промишлена палата - Стара Загора бяха представени решения за финансиране на износа
Фирмите от региона получиха информация относно начините за проучване на чуждестранните си партньори, за рисковете в международната търговия Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Национална конференция по проблемите на млечния бранш и млечния сектор
6 ноември от 10,30 часа, зала Пирин на Интер Експо Център - София Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Изследване на очакваните ефекти от търговското споразумение между ЕС и САЩ (TTIP)
Автор: Зорница Славова, Институт по пазарна икономика Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Строителството на жилища намалява за сметка на административните сгради
За този период разрешителните за строеж на жилищни сгради са намалели със 7,3% Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Влезе в сила Наредбата за изискванията на микроклимата на работните места
С нея се определят минимални и максимални норми за параметрите на микроклимата - температура, относителна влажност и скорост на движение на въздуха Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Инвестиционни планове, банкови реформи, екология – темите в Европейския парламент в близките месеци
След като ЕП даде одобрението си за новата Комисия на Жан-Клод Юнкер, депутатите могат да се концентрират върху отговорностите си в законодателната област Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство