Брой 21 (278), 30-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Селскостопанският сектор в ЕС създава растеж и работни места


При реформирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) ние трябва да вземем предвид икономическите и социални аспекти и да подкрепим сектора, който създава работни места и генерира растеж в ЕС, заявява председателят на комисията по земеделие Паоло Де Кастро (С&Д, Италия). В интервю, разпространено от Пресслужбата на Европейския парламент, той отговаря на следните въпроси, свързани с бъдещето на ОСП, както и с нейното финансиране:

Как ще помогне реформата на ОСП за преодоляване на проблемите пред европейското селско стопанство с растящото търсене, високите цени на енергията и нестабилния пазар?
Пазарът е доста нестабилен поради растящото търсене на храни. Това означава, че трябва да обърнем много повече внимание на въпроса със сигурността на доставките на храна, отколкото в миналото.
Големият въпрос, разбира се, е как да произвеждаме повече и да замърсяваме по-малко, как да произвеждаме повече и да използваме по-малко природни ресурси. А за това са нужни иновации, технологии и изследователска работа.
Гласуваните от нас изменения на предложенията на Комисията са в посока на по-екологично чиста политика, но с по-малко бюрокрация и по-ниски производствени разходи.

Какви са ползите за производителите от мерките за по-екологично чисто земеделие?
Бъдещата селскостопанска политика ще се радва на по-голяма легитимност в очите на обществото. Ние трябва да се погрижим за природните ресурси, но в същото време трябва да вземем предвид и икономическите и социалните аспекти. Ето защо ние въведохме инструменти за управление на риска  и взехме мерки за укрепване на организациите на производителите.

Делът на ОСП в бюджета на ЕС е съществен - около 40%. Какво бихте искали да кажете на правителствата на страните-членки в момента, в който те се опитват да постигнат споразумение за многогодишната финансова рамка?
В този конкретен момент бих искал да обърна внимание на Съвета, че селското стопанство и хранителната индустрия са секторите, които увеличават продукцията си, износа си и създават работни места. Ние трябва да ги подкрепим, защото това е една възможност за създаване на работни места и растеж в ЕС.
Затова се надявам средствата за селско стопанство да не бъдат намалени значително. Иначе компромисите, които бяха постигнати в парламентарната комисия, няма да оцелеят в пленарна зала.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно предложението забавени заплати да се поемат от Фонда за гарантиране на вземанията
Фонд „Гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя” няма финансовата възможност да поеме допълнително предложените в законопроекта плащания Още
Среща с членовете на Американската търговска камара в България
Правителствените приоритети и политики през новия програмен период и многогодишната финансова рамка на ЕС бяха тема на срещата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Първото изложение в България за „Образование и кариера”
Освен частни компании, търсещи различни млади специалисти, ще участват български и чуждестранни институции Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Намаляваме данъците на половина с дарение за лечение на деца
Друго данъчно облекчение е за дарение за културата Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Спогодба за социална сигурност между България и Сърбия е в сила от 1 февруари
Чрез нея се установява правилото за сумиране на осигурителни периоди за придобиване право на парични обезщетения и помощи Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Безплатен онлайн курс на тема „Стандартизация в компаниите и пазарите”
Модулите за електронно обучение имат мултимедийно базиран интерактивен дизайн … Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Селскостопанският сектор в ЕС създава растеж и работни места
Въпросът за бъдещето на ОСП ще бъде част от разговорите на срещата на върха на ЕС на 7-8 февруари Още