Брой 62 (822), 31-03-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Финансови индекси: ЕП гласува правила за повече прозрачност


© BELGA_EASYFOTOSTOCK

Няколко скандала през последните години показаха, че индекси като LIBOR и EURIBOR, следящи движението на пазара, са податливи на манипулации. На 31 март икономическата комисия в ЕП гласува правила, които целят да внесат повече прозрачност и надеждност. „Това е важна стъпка напред за гарантирането на стабилността и точността на референтните индекси“, заявява докладчикът на ЕП Кора ван Нювенхойзен (АЛДЕ, Холандия).

Какво представляват референтните индекси

Референтните индекси са създадени, за да измерват как се представя определено нещо – те могат да отразяват лихвените нива по междубанкови заеми в Лондон (LIBOR) или в еврозоната (EURIBOR), борсово търгувани стоки като петрола или златото, валутни курсове (евро спрямо щатски долар или британска лира спрямо долар). Те са в основата на безброй финансови инструменти и често се използват и в търговски договори – например, плаващата лихва по един ипотечен заем може да бъде определена като EURIBOR плюс определена надбавка.

Манипулиране на индекси

За да могат референтните индекси да изпълняват функциите си, те трябва да бъдат възприемани като надеждни и неутрални. На практика обаче техните ежедневни стойности често зависят от действията на няколко големи пазарни играча.

През 2012-2013 г. властите в Европа и САЩ проведоха разследвания за манипулации на LIBOR и EURIBOR и през декември 2013 г. Европейската комисия наложи глоби на осем банки на обща стойност от 1,7 млрд. евро за участие в незаконни картели за оказване на влияние върху курсовете на LIBOR и EURIBOR. Още няколко банки бяха глобени по подобни нарушения през 2014 г.

Новото законодателство

Европейският парламент вече прие през 2013 г. по-тежки санкции за злоупотреби на финансовите пазари. Сега разглежданото законодателство цели да наложи норми за по-прозрачно управление на индексите.

Докладът на Парламента разграничава между системно важните индекси и останалите, като се стреми да не натоварва излишно онези, които администрират по-малко важните индекси.

Индексите с критично значение обаче ще трябва да се подчиняват на принципите на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), които регламентират тяхното създаване, изчисляване и оповестяване. Те също така ще бъдат подложени на контрол от съвет на надзорните органи под председателството на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и включващ съответните национални надзорни органи.

НОВИНИ ОТ БТПП
Съветът по иновации и развитие на технологиите при БТПП отличи победителите в конкурса за иновативна фирма и проект
В категорията „Най-успешна иновативна фирма“ на първо място бе класирана „Мобайл Системс“ ООД Още
Среща с посланика на Лаос
Посланикът информира за устойчиво икономическо развитие на страната и ръст на туристите Още
Украинска компания, производител на пречистватели за въздух и вода, търси български партньори
Компанията проучва български производители на безалкохолни напитки и вода, плодове и зеленчуци.... Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Предложения на МТСП за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система
Възрастта за пенсия да започне да расте с 2 месеца на година, предвижда предложената схема Още
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Заседание на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж
Сред целите на Съвета е и подпомагането за промени в законодателството Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015 –2020 г.
Необходимостта от приемане на нова стратегия е обусловена от очакванията на обществото за постигане на осезаеми резултати в борбата с корупцията Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК извършва предварителна проверка във връзка с публикации в медиите за изкупуване на компании в България от инвеститора LIC33
Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на придобивания на контролни дялове в дружества... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Финансови индекси: ЕП гласува правила за повече прозрачност
Референтните индекси са в основата на безброй финансови инструменти и често се използват и в търговски договори Още