Брой 147 (404), 31-07-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Предприемачески инициативи, насочени към жените и младите хора


Предприемачески инициативи, насочени към жените и младите хора, са във фокуса на тазгодишните теми на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството 2013.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството се връчват от 2006г. с цел да се определят и отличат успешните дейности и инициативи за насърчаване на предприятията и предприемачеството, да се покажат и споделят примери за най-добри практики и политики по отношение на предприемачеството, да се осигури по-добра осведоменост относно ролята на предприемачите в европейското общество и да се насърчат потенциалните такива. От тази година към съществуващите категории бе добавена нова категория, която отличава успешните проекти за поощряване на „зелената“ икономика.

Три типа проекти бяха отличени с награди на национално ниво и ще участват  в Европейските награди за насърчаване на предприемачество:

Предприемачество за младежи

Проучванията показват, че студенти, които получават обучение по предприемачество не само имат по-голям шанс да си намерят работа, но и да започнат свой собствен бизнес.

В Полша е създаден иновативен образователен инструмент по предприемачество, насочен към ученици от основно училище. Инициативата е свързана със създаването на театрално представление,  озаглавено „Приказка за Янек , предприемачът и глупавите му братя“. Представлението е качено и онлайн и е гледано от над 60 000 ученици от 720 училища в цялата страна.

Предприемачество за жени

В Словакия е изпълнен проект за подпомагане на жени предприемачи в първите им стъпки за стартиране на собствен бизнес. 14 ментора подпомагат 33 жени предприемачи, давайки им насоки и съвети как да развиват своя бизнес.

„Зелена“ икономика

Рециклирането на отпадъци е един от най-големите източници на суровини за промишлеността и оптимизирането му ще доведе до  създаване на работни места и реализиране на финансови икономии.  От  40 милиарда тона отпадъци, генерирани в ЕС всяка година, само около 40% се рециклират.

В Кипър, Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd въвежда рециклиране на отпадъците на домакинствата през 2007г и от тогава до сега успява да покрие нуждите на 85% от населението. Дружеството успява да създаде над 200 „зелени“ работни места и подпомага развитието на местните компании за рециклиране на отпадъци да се развиват.

Какво предстои?

Победителите на национално ниво ще бъдат оценени от жури и най-добрите инициативи ще бъдат предложени за награди. Крайните победители ще бъдат обявени през ноември във Вилнюс, град домакин на церемонията по връчване на Наградите като част от Асамблеята на МСП 2013, която ще се състои на 25-26 ноември 2013 г. във Вилнюс (SME Assembly in Vilnius) .

За повече информация: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/best-practices/european-enterprise-awards/index_en.htm

НОВИНИ ОТ БТПП
Проучване на интерес към участие в бизнес форум в Солун
Форумът се планира за 7 - 9 септември 2013 г., по време на Международния Солунски панаир Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Покана за участие в безплатен семинар, организиран от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост
Тема: „Новият регламент на ЕС за борба с търговията с незаконно добития дървен материал” Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Посещение на делегации от регионалните търговско-промишлени палати на Руската Федерация
Очакват се фирми – членове на Омска, Волгоградска, Череповецка, Уралска (Екатеринбургска) търговско-промишлени палати Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ публикува данни за демография на предприятията (към 31.12.2011 година)
С над 10 наети лица са само 9,5% от активните фирми у нас Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки
Целта е процедурите по ЗОП да станат по-прозрачни и да се създаде възможност повече кандидати да участват в тях Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Производството на електроенергия е намаляло с 12.3% през първото тримесечие на 2013 г.
Според Доклад за състоянието на енергетиката, през първото тримесечие на 2013 г. добивът на въглища в страната е намалял с 30.7% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Предприемачески инициативи, насочени към жените и младите хора
Три типа проекти бяха отличени с награди на национално ниво и ще участват в Европейските награди за насърчаване на предприемачество Още