Брой 3 (1762), 04-01-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Румънското председателство на Съвета: бюджетът и бъдещето на ЕС на преден план


За първото си шестмесечно председателство Румъния е формулирала като приоритети икономическия растеж, конкурентоспособността, вътрешната сигурност, укрепването на общите европейски ценности и борбата с расизма, ксенофобията, антисемитизма и популизма.

Новото председателство ще трябва също така да организира преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС. В края на март е планирано оттеглянето на Великобритания от ЕС, а на 9 май в Сибиу ще се проведе неформална среща на върха, където лидерите на страните в ЕС ще обсъждат бъдещето на Европа.

Очакванията на депутатите

Мариан-Жан Маринеску (ЕНП) посочва като теми с голям залог имиграцията, Брекзит, многогодишната финансова рамка и преформулирането на бъдещето на ЕС: „От моята гледна точка преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС (2021-2027 г.) ще бъдат голямото изпитание и за Румъния, и за ЕС, защото преформулирането на бъдещето на Европейската общност изисква то да намери конкретно отражение в политики и финансиране“.

Виктор Бощинару (С&Д) се надява, че новата визия за Европа ще изключи подходи, основани на различни скорости на интеграция, тъй като според него това ще нанесе щети на европейския проект. „Искам да вярвам, че срещата на върха в Сибиу ще установи визия, в която основна роля имат солидарността и единството. Очаквам срещата да ни донесе споразумение за бюджета.“ Г-н Бощинару предвижда и нов тласък на политиката за разширяване към Западните Балкани и включване на по-прагматични елементи в отношенията с източните съседи на ЕС. Освен това той смята, че „по време на румънското председателство посоката относно европейската отбранителна политика трябва да бъде точно дефинирана“.

Лауренциу Ребега (ЕКР) заявява: „На първо място, бих искал да видя активно и интелигентно управление по три главни теми: дългосрочния бюджет, въпросите около Брекзит и европейските избори през май. Освен това ще бъде чудесно, ако Румъния даде нов старт на проектите от кохезионната политика, които биха подновили надеждите и доверието на всички европейски граждани“.

Норика Николай (АЛДЕ) изтъква, че първото ротационно председателство на Румъния идва в труден момент за ЕС и за самата страна. „Брекзит и дългосрочният бюджет ще определят бъдещето на Европейския съюз. Предвид възхода на популизма и екстремизма в ЕС се надявам, че Румъния ще заздрави проевропейските ценности. Вярвам в способността на Румъния да ръководи председателството и ще подкрепя политически усилията за приемане на законодателни актове на ЕС“.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Ще има ли ефективни съкращения в администрацията, коментар на председателя на БТПП за БНР
Амбициозен проект за дигитализация на МСП
БТПП ще подготви препоръки за подобряване на нормативната уредба, свързана с процеса на дигитализация Още
БТПП издава сертификати на класираните фирми в „ТОП 100” и „ТОП 1500+”
Подпомага доброто представяне на фирмата пред партньорите, дава обективна оценка на успехите й Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
65% от работодателите ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца
Предпочитат наличието на личностни качества, а за придобиването на професионални умения разчитат на работния процес Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Румънското председателство на Съвета: бюджетът и бъдещето на ЕС на преден план
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Годишно приключване в НАП в периода 1-10 януари 2019 г.
Информация относно организацията на работата в Агенцията и достъпът до електронни услуги Още
НАП проверява 13 000 фирми с нелогично високи материални запаси
Стоки на склад за близо 8 млрд. лв. държат рискови търговци Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Предстои обявяване на 5-та покана за набиране на проектни предложения по Програма INTERREG V-A ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020
30% от общия бюджет на поканата ще бъдат насочени към новосъздадени МСП Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
България пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
Под мотото „Море от възможности“ Още