Брой 171 (1682), 07-09-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Дискусия и пряко предаване на речта за състоянието на Съюза


Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България имат удоволствието да Ви поканят на публична дискусия на 12 септември в София. 

Ще бъде излъчена пряко от Страсбург традиционната реч за състоянието на Европейския съюз на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В последваща дискусия с публиката в залата ще участват ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Тази година речта идва на фона на предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г. и дебата за бъдещето на ЕС след Брекзит. Очаква се председателят Юнкер да посочи начина, по който Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства и конкретни стъпки за изграждането на по-обединен, силен и демократичен Съюз. Предстоят и предложения, които да доведат до осезаеми резултати в полза на европейските граждани до провеждането на срещата на високо равнище в град Сибиу през месец май 2019 г.

Заповядайте в сряда, 12 септември от 9:30 ч. в залата на Дома на Европа в София, ул. „Г. С. Раковски“ № 124. Нужна е предварителна регистрация. Неоходимо е желаещите да присъстват да се регистрират през следния линк: http://bit.ly/SOTEU2018

Допълнителна информация

Всяка година през септември председателят на Комисията се обръща към Европейския парламент с реч, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за предстоящата. След речта се провежда разискване в пленарната зала. Това поставя началото на диалога с Парламента и Съвета за подготовка на работната програма на Комисията за следващата година. Залегналата в Договора от Лисабон реч за състоянието на Съюза е предвидена в Рамковото споразумение от 2010 г. за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия, което също предвижда, че председателят изпраща писмо за намеренията на председателя на Европейския парламент и на председателството на Съвета, в което представя в подробности действията, които Комисията възнамерява да предприеме посредством законодателни и други инициативи до края на следващата година.

За събитието

Очаква се обръщението на председателя Юнкер пред членовете на ЕП да започне в 10:00ч българско време. То може да бъде гледано на живо с превод на български език по сателитния канал Ebs и на Фейсбук страницата на Представителството на Европейската комисия в България тук.

Можете да следите речта онлайн в реално време и в Туитър чрез хаштаг #SOTEU

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подписа споразумение с PHD Chamber
В рамките на българо-индийски форум с участието на президентите на Индия и България Още
Първа среща с новия посланик на Беларус
Двустранен бизнес форум през октомври по време на заседание на Белоруско-българската междуправителствена комисия Още
БТПП съдейства на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция
Представяне на възможностите за участие в два търговски панаира в Китай
На 14 септември в сградата на Посолството на Китайската народна република - София Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
3.4% ръст на БВП през второто тримесечие на 2018 г.
В сравнение със съответното тримесечие на 2017 г. - по предварителни оценки на НСИ Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Удължаване на срока за кандидатстване по процедура за подбор на проекти BG16RFOP002-2.024 „Насърчаване на предприемачеството“
Във връзка с временното преустановяване на функционирането на Търговския регистър Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Дискусия и пряко предаване на речта за състоянието на Съюза
12 септември 2018 г. Още
Личните данни ще могат да пътуват безопасно между ЕС и Япония
Приключиха дискусиите между ЕС и Япония относно защитата на личните данни Още