Брой 195 (452), 08-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

За първи път България се включва в европейската инициатива „Дни на отворените врати“

Представяне на постигнатото в България, благодарение на европейското финансиране, в изминалите седем години и перспективите пред страната ни през следващия програмен период 2014 - 2020 г., ще се проведе на 9 октомври 2013 г. (сряда) в Брюксел. Събитието, което е под егидата на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, ще се проведе в зала „Алтерио Спинели" в сградата на Европейския парламент в белгийската столица. Представянето ще премине под надслов „Модерното лице на древна страна по пътя й към 2020 г." и ще включва презентации на седемте оперативни програми: „Транспорт", „Околна среда", „Регионално развитие", „Иновации и конкурентноспособност", „Развитие на човешките ресурси", „Наука и образование за интелигентен растеж", „Административен капацитет" и „Техническа помощ"

На събитието се очаква да присъстват над 200 гости - представители на Европейската комисия, Европейския парламент, дипломати,  експерти от държави членки на Европейския съюз, представители на медии и други.

България участва за първи път в инициативата „Дни на отворените врати", която се провежда за 11-та поредна година. Форумът се организира от Комитета на регионите и от Главна дирекция „Регионална и градска политика" на Европейската комисия. Всяка година участие в него взимат по около 6 000 представители на държавите членки на ЕС, като тази година акцентите в дебатите ще са свързани с взаимодействието и сътрудничеството между институциите, иновативни подходи и предизвикателствата пред новия програмен период 2014 - 2020 г.

Българското участие се провежда в рамките на проект № 0103-ЦИО-3.1 „Популяризиране на добри практики по Оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и подготовката на програмен период 2014-2020 г." Проектът се финансира от Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

Още информация за „Дни на отворените врати": http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2013/index.cfm

НОВИНИ ОТ БТПП
Конференция "Европейски съюз - Балкани: Проправяне на път към възстановяване и растеж“ се открива на 17 октомври в София
За членове на БТПП е предвидена отстъпка за участие Още
Движение „ДНЕС” представи програмата си за развитие на българската икономика
Покана за участие в Българо-хърватски бизнес форум
Във форума ще участват президентите на България и Хърватия Още
Семинар „Представяне на новите възможности за финансиране на българските вносители - Споразумение на ЕксимБанк - Унгария и Българската банка за развитие"
БЪЛГАРИЯ И ЕС
За първи път България се включва в европейската инициатива „Дни на отворените врати“
България представя в Брюксел постиженията на страната от членството в Европейския съюз и перспективите за следващите седем години Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Оборотът в търговията на дребно през август нараства в почти всички икономически групи
По-значително е увеличението при текстила, облеклото, обувките и кожените изделия - с 22,5% Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира процедура за кандидатстване за финансиране от фонд Launchub
Фокусът е върху високотехнологични фирми от дигиталния сектор, които са в малко по-напреднала фаза, имат изграден екип и са близо до прототип Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с провеждане на двустранни срещи в Букурещ, Румъния
Ще бъдат включени фирми от секторите машиностроене, електроника и електротехника Още