Брой 195 (452), 08-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за участие в Българо-хърватски бизнес форум


По повод официалното посещение у нас на президента на Република Хърватия Н.Пр. Иво Йосипович Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Икономическата камара на Хърватия и Посолството на Хърватия в София, организира Българо-хърватски бизнес форум, който ще се проведе на 15 октомври 2013 г. от 10.00 ч. в Палатата. Във форума ще участват президентите на България и Хърватия.

По време на форума се предвижда представяне на инвестиционния климат и бизнес среда  в Хърватия – най-новата страна-член на ЕС. Специално внимание ще бъде отделено на потенциалните възможности за сътрудничество в областта на европроектите. След събитието участниците ще имат възможност да се срещнат с представители на Икономическата камара на Хърватия и да зададат своите въпроси.

Участието е безплатно. Заявяване на участие  до 11 октомври чрез изпращане на попълнена регистрационна форма на и-мейл: irelations@bcci.bg   или на факс: 02/ 987 32 09.

За въпроси и допълнителна информация: Дирекция международно сътрудничество и организации, БТПП, тел.: 02/8117 421, 8117 494.   

Приложение

Регистрационна форма и проекто-програма

-----------------
През 2012 г. се отчита тенденция на диверсификация на двустранния стокообмен, но все още значителна част остава концентрирана в търговията с нефтени продукти. Водещи стоки в износа на България са: рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, нефтени масла, хлебни, тестени и сладкарски или бисквитени продукти, минерални/ химични торове, плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани. Във вноса от Хърватия преобладават: минерални или химични торове, хартия и картони, жици, кабели и други изолирани електрически проводници, машини и устройства за събиране на реколтата.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Конференция "Европейски съюз - Балкани: Проправяне на път към възстановяване и растеж“ се открива на 17 октомври в София
За членове на БТПП е предвидена отстъпка за участие Още
Движение „ДНЕС” представи програмата си за развитие на българската икономика
Покана за участие в Българо-хърватски бизнес форум
Във форума ще участват президентите на България и Хърватия Още
Семинар „Представяне на новите възможности за финансиране на българските вносители - Споразумение на ЕксимБанк - Унгария и Българската банка за развитие"
БЪЛГАРИЯ И ЕС
За първи път България се включва в европейската инициатива „Дни на отворените врати“
България представя в Брюксел постиженията на страната от членството в Европейския съюз и перспективите за следващите седем години Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Оборотът в търговията на дребно през август нараства в почти всички икономически групи
По-значително е увеличението при текстила, облеклото, обувките и кожените изделия - с 22,5% Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира процедура за кандидатстване за финансиране от фонд Launchub
Фокусът е върху високотехнологични фирми от дигиталния сектор, които са в малко по-напреднала фаза, имат изграден екип и са близо до прототип Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с провеждане на двустранни срещи в Букурещ, Румъния
Ще бъдат включени фирми от секторите машиностроене, електроника и електротехника Още