Брой 195 (452), 08-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Оборотът в търговията на дребно през август нараства в почти всички икономически групи


Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени през август нараства с 0,4% спрямо предходния месец. Това сочат публикуваните днес предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.   

През август 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, се увеличава с 4.9% спрямо същия месец на предходната година.

През август 2013 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в почти всички икономически групи. Увеличение се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1,3%; хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия; с фармацевтични и медицински стоки - с по 1,1%; в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,4%, и в търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,2%.

Намаление е регистрирано в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,3%, и чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1,2%.

През август 2013 г. спрямо същия месец на 2012 г. оборотът нараства по-значително в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 22,5%; с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10,9%; с разнообразни стоки - с 10,4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3,2%, и с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,1%.

Намаление е регистрирано само в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5,4%.

Подробна информация  ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Конференция "Европейски съюз - Балкани: Проправяне на път към възстановяване и растеж“ се открива на 17 октомври в София
За членове на БТПП е предвидена отстъпка за участие Още
Движение „ДНЕС” представи програмата си за развитие на българската икономика
Покана за участие в Българо-хърватски бизнес форум
Във форума ще участват президентите на България и Хърватия Още
Семинар „Представяне на новите възможности за финансиране на българските вносители - Споразумение на ЕксимБанк - Унгария и Българската банка за развитие"
БЪЛГАРИЯ И ЕС
За първи път България се включва в европейската инициатива „Дни на отворените врати“
България представя в Брюксел постиженията на страната от членството в Европейския съюз и перспективите за следващите седем години Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Оборотът в търговията на дребно през август нараства в почти всички икономически групи
По-значително е увеличението при текстила, облеклото, обувките и кожените изделия - с 22,5% Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира процедура за кандидатстване за финансиране от фонд Launchub
Фокусът е върху високотехнологични фирми от дигиталния сектор, които са в малко по-напреднала фаза, имат изграден екип и са близо до прототип Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с провеждане на двустранни срещи в Букурещ, Румъния
Ще бъдат включени фирми от секторите машиностроене, електроника и електротехника Още