Брой 20 (530), 29-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Контрабандата на цигари: експерти приканват за мерки спрямо тютюневите компании


Задържана пратка цигари ©BELGA_H.Kaiser

Нелегалната търговия с тютюневи продукти лишава страните от ЕС от годишни бюджетни приходи в размер от 10 млрд. евро според оценки на Комисията на база на задържаните количества. Експерти и депутати в ЕП обсъдиха на 22 януари ролята на големите производители на цигари и потърсиха пътища за подобряване на ситуацията. „Представата, че печелим борбата с контрабандата, вероятно не е напълно вярна“, заяви заместник-председателят на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Барт Стаaс (Зелени/ЕСА, Белгия).

Ролята на големите производители
През 2000 г. Европейската комисия заведе дела в Ню Йорк срещу „Филип Морис Интърнешънъл“ и други компании, като ги обвини в участие в контрабандата на цигари. Делото срещу „Филип Морис“ бе спряно, след като през 2004 г. компанията се съгласи да плати на ЕС и на страните-членки 1 млрд. евро в рамките на 12 години и допълнително да прави плащания при задържане на оригинални нейни продукти.

Подобни споразумения бяха сключени с „Джапан Тобако Интърнешънъл“ през 2007 г. и с „Бритиш Америкън Тобако“ и „Империъл Тобако“ през 2010 г.

Според Ана Гилмор, професор по обществено здраве в Университета на Бат, има доказателства, че четирите големи тютюневи компании може да имат все още участие в нелегалната търговия с цигари: „Важна част от нелегалната търговия в Европа изглежда да се дължи на големите производители на тютюневи продукти (…) Трябва да заключим, че споразуменията не са имали възпиращ ефект върху индустрията“.

Ингеборг Гресле (ЕНП, Германия) разкритикува липсата на прозрачност в споразуменията: „Ние трябва да погледнем по-внимателно за какво отиват парите, изплащани от индустрията… Нуждаем се от единна и последователна стратегия за борба с контрабандата“.

Липса на надеждни данни
Размерът на нелегалната търговия с тютюневи продукти е трудно да бъде определен поради недостига на точни и независими данни. Основните източници на информация са данните за задържаните количества, както и проучване на празни цигарени опаковки, събирани из цяла Европа. Проблемът е, че и двата източника произвеждат неточни оценки и дават противоположни резултати за тенденциите в обема на пазара, обясни белгийският експерт Люк Йосенс, който представи доклад за контрабандата на цигари, подготвен в съавторство с други специалисти за Европейския парламент.

Протокол за премахване на нелегалната търговия в световен мащаб
Полският експерт Лешек Бартломейчик говори за контрабандата в ЕС на цигари, произведени в източноевропейски страни като Беларус, Украйна и Русия. Той призова за въвеждането на система за проследяване, която да постави под контрол производството и дистрибуцията и да може „да идентифицира надеждно всички продукти – кой ги е произвел, кога и защо“.

В тази връзка г-н Бартломейчик прикани ЕС да ратифицира договорения през 2012 г. в рамките на Световната здравна организация (СЗО) протокол за премахване на нелегалната търговия с тютюневи продукти. Протоколът предвижда изграждането на световна система за събиране и обмен на информация, като до момента е подписан от ЕС и от 53 страни.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП не подкрепя измененията в Кодекса на труда
Предлаганата промяна ще влоши допълнително положението на финансово затруднените работодатели Още
Кофас и БТПП ще издават сертификат за отличие на малки и средни предприятия
Чрез сертификата се печели доверие и се облекчава процеса при взимане на решение за стартиране на нови партньорски отношения Още
Среща с ръководството на Българо-саудитския бизнес съвет
Саудитският бизнес очаква улеснения при издаване на визи за България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция BioWales и двустранни срещи за сътрудничество в сферата на биотехнологиите
6-7 март 2014, Кардиф, Уелс Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Приет е първият план за действие по социална икономика
Заложените в плана дейности са свързани с популяризиране на социалното предприемачество и добрите практики Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Създава се общ Инвестиционен фонд между България и Катар
Той ще стимулира и подпомага развитието на малки и средни компании в България Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Структурна реформа на банковия сектор в ЕС
Нови правила целят да попречат на най-големите и най-комплексните банки да осъществяват рисково търгуване с финансови инструменти за собствена сметка Още
Контрабандата на цигари: експерти приканват за мерки спрямо тютюневите компании
Нелегалната търговия с тютюневи продукти лишава страните от ЕС от годишни бюджетни приходи в размер от 10 млрд. евро Още