Брой 73 (330), 12-04-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Износът на България за ЕС през януари се увеличава с 16.8%


През януари 2013 г. износът на България за Европейския съюз (ЕС) се увеличава с 16.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 млрд. лева. Това показват изнесените днес данни на Европейския статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България през първия месец на годината са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция. Те формират 70.8% от износа за държавите - членки на ЕС.

Същевременно вносът на България от ЕС за януари 2013 г. намалява с 2.9% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за януари 2013 г. е отрицателно и е на стойност 52.0 млн. лева. По цени FOB/FOB, след елиминирането на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото е положително и е в размер на 29.0 млн. лева.

При износа на България за Съюза, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2013 г. в сравнение с януари 2012 г. най-голям ръст (186.9%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (табл. 4 от приложението).

Спад (20.3%) се наблюдава при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация, като с изключат горивата. При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (54.3%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голямо намаление (54.5%) се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация с изключения на горивата.

Що се отнася до търговията на България с трети страни за първите два месеца на тази година външнотърговското салдо също е отрицателно в размер на 493.2 млн. лв. За периода януари-февруари на 2013 г. износът на България за трети страни се увеличава с 20.2% спрямо година по рано. Вносът на България от трети страни за първите два месеца на 2013 г. се увеличава с 14.1% на годишна база.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с германска икономическа делегация
Делегацията е на посещение у нас във връзка с 20-годишния юбилей на немската икономика в България Още
БТПП обяви процедура за определяне на изпълнител по ОП РЧР
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“
80% от работата в строителния бранш идва от търгове, а 90% от тях са по европрограмите Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Износът на България за ЕС през януари се увеличава с 16.8%
Основни търговски партньори са Германия, Италия и Гърция Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на наредба за изменение и допълнение на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства
Свързан е с необходимостта от привеждане на наредбата в съответствие с измененията в ЗДДС, в сила от 8 март 2013 г. Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
112 договора в енергетиката са разсекретени и публикувани на сайта на МИЕТ
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Социалният диалог в Европа е подложен на натиск, според нов доклад на ЕК
Потенциалът за решаване на проблеми, който социалният диалог има, може да помогне за преодоляване на настоящата криза Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Екофорум за Югоизточна Европа – управление на отпадъци, рециклиране, енергийна ефективност, зелена енергия и интелигентни сгради
29-31 май 2013 г., София, Интер Експо Център, организатор Виа Експо Още