Брой 111 (621), 13-06-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Приключи редовната мисия на МВФ у нас


В периода 6-11 юни се проведе редовна мисия на Международния валутен фонд, водена от Мишел Шенън. В програмата на мисията бяха включени срещи и разговори с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка и други институции.

Международният валутен фонд продължава да прогнозира умерено повишение в темпа на икономически растеж на България през 2014-а в сравнение със слабия темп, наблюдаван миналата година, обусловено от засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове.

Това заяви ръководителят на мисията на фонда у нас Мишел Шанън, която бе на посещение в София за обсъждане с българските власти на икономическите прогнози и политиките на правителството, съобщиха от финансовото министерство.

Макар че безработицата се предвижда да остане висока, заетостта започна да расте. Потребителските цени се понижават, поради намаляващите цени на вноса, наличието на базови ефекти от намалението при административно определяните цени през предходната година и все още ограничената икономическа активност. През второто полугодие се очаква цените да се повишат слабо, тъй като ефектът от внесената отвън дефлация ще отслабне и растежът ще се ускори, се казва в съобщението, което цитира анализа на фонда.

Влиянието на вътрешната политическа несигурност върху темпа на реформите и инвестициите, както и продължаващата несигурност в перспективата за ключови търговски партньори от еврозоната, остават основни рискове за прогнозата, допълни Шанън.

Според нея, неотдавнашните събития в Украйна и Русия се предвижда да имат ограничен ефект върху растежа по линия на търговските и инвестиционни канали, докато зависимостта от вноса на руски газ представлява потенциален риск.

Заключенията на експертите от МВФ можете да видите ТУК.

НОВИНИ ОТ БТПП
Застой в работата на администрацията около изборите тревожи българския бизнес
Резултати от експресно анкетно проучване за развитието на ситуацията в страната Още
Консултации относно Иновационна стратегия за интелигентна специализация
Навременното одобрение на стратегията ще даде възможност за старт на оперативните програми “Иновации и конкурентоспособност“ и “Наука и образование за интелигентен растеж“ Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Изложението "БАТА агро" вече ще се провежда два пъти в годината
От 26 до 29 август 2014 г. на летище Стара Загора; пролетното издание - от 4 до 7 март 2015 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Визита на европейския комисар за действия по климата Кони Хедегор
Публична дискусия относно целите на ЕС в областта на околната среда и енергетиката - на 16 юни от 15:00 часа в Дома на Европа Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Приключи редовната мисия на МВФ у нас
Фондът продължава да прогнозира умерено повишение в темпа на икономически растеж на България през 2014 г. Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Първи европейски семинар по стандартизация за МСП, организиран от SBS
Представяне на ползите от прилагането на стандарти, като намаляване на разходите, по-добър достъп до пазарите и др. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС и ЕИБ подкрепят инвестиции до 48 млрд. евро за научноизследователска и развойна дейност
Начало на ново поколение финансови инструменти и консултантски услуги на ЕС за по-лесен достъп на новаторските фирми до финансиране Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство