Брой 53 (813), 19-03-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

И 2015 г. ще мине под знака на дефлацията у нас, прогнозира "Уникредит Булбанк"


И през 2015 г. се очаква в България да има дефлация средно от 0.3 на сто. Това показва прогнозата на "Уникредит Булбанк". Според Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк" трайно установяване на положителни стойности на инфлацията ще могат да се видят през втората половина на следващата година. Това означава, че макар и много бавно периодът на много ниска инфлация и дори на спад в цените наближава края си. Прогнозата е, че средната инфлация за 2016 г. ще бъде 0.7 на сто.

"Според прогнозите на икономическия екип на "Уникредит" едва в началото на 2018 г. ръстът на цените ще се доближи до препоръчителните за българската икономика стойности на инфлацията от около 2.5-3% на годишна база", обясни Кристофор Павлов по време на практическия бизнес форум MySuccess.bg in Finance, организиран от списание Enterprise.

От гледна точка на икономиката продължаващият вече втора година спад в цените не е добра новина най-вече защото затруднява процеса на възстановяване, посочва икономистът.

Три четвърти от спада на цените през последните две години се дължи на външно определяните цени на горивата и храните (59% на енергията и 17% на храните). Те обаче със забавяне се отразяват на всички стоки и услуги.

"Допълнителен фактор, задържащ на ниски нива индекса на потребителските цени през последните две години, е, че икономиката продължава да работи значително под пълния си потенциал вече шеста поредна година", коментира още главният икономист на "Уникредит Булбанк".

Суровият петрол тип брент ще достигне 65 щатски долара за барел в края на 2015 г. и 75 щатски долара за барел година по-късно, показва анализът на банката. В същото време при курс от 1.05 щатски долара за едно евро в края на тази и 1.10 съответно в края на следващата година, цените на транспорта ще продължат да имат негативен принос към общото ценово равнище през оставащите месеци до края на 2015 г. Те обаче ще започнат да имат умерен положителен принос към общото ценово равнище от началото на 2016 г.

Един от факторите за повишаване на цените ще бъде възстановяването на заетостта, което ще продължи и през тази година, макар и с малко по-скромни темпове в сравнение с 2014 г.

Понижаването на курса на еврото, от своя страна, може да оказва ефект в посока нагоре на цените на електрониката и стоките за бита, които идват от Азия и традиционно се заплащат в щатски долари, като очакванията са повишение да има и при редица базисни суровини, сочи още прогнозата.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Конференция „Иновации и предприемачество 2015“
Сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските мрежи и повишаването на предприемаческата активност – във фокуса на дискусиите Още
БТПП участва в мартенската пленарна сесия на ЕИСК
Представeна бе програмата „За по-добро законотворчество“ и равносметка на междуинституционалното сътрудничество Още
Сътрудничество България-Сърбия: оптимално използване на икономическия потенциал на двете страни
Съвместно излизане на трети пазари, съвместни проекти за производство и реализация на продукция Още
Филипините предлагат търговски и инвестиционни преференции за европейски фирми
Пазарът на Филипините се развива изключително динамично Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на трите енергоразпределителни дружества
Злоупотреба с господстващото положение на дружествата във връзка с определяне и налагане на необосновано високи цени на достъп....... Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
И 2015 г. ще мине под знака на дефлацията у нас, прогнозира "Уникредит Булбанк"
Допълнителен фактор, задържащ на ниски нива индекса на потребителските цени, е, че икономиката продължава да работи значително под пълния си потенциал вече шеста поредна година Още
ТУРИЗЪМ
Министерството на туризма със спешни мерки за компенсиране спада на туристи от Русия и Украйна
Търсят се възможности за увеличаване броя на записванията и запазване миналогодишните нива на посещения на чуждестранни туристи Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Борба с избягването на данъци от предприятия: ЕК представя пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане
Предложение за въвеждане на автоматичен обмен на информация между страните членки във връзка с техните данъчни становища Още