Брой 133 (643), 15-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Консултации на държавния глава с парламентарните сили и изпълнителната власт за финансовото състояние на страната


Постигнахме съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС. Това е първа стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз. Има пълно съгласие по тази тема. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след 4-часови консултации вчера с представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ.

Темата е свързана със състоянието на финансите на държавата, проблемите около КТБ и евентуално ново законодателство за кредитните институции.

Плевнелиев уточни, че консултациите са били по финансови теми в държавата. Обединихме се, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната, добави президентът.

Има пълно съгласие на консултациите за необходимостта от приемането на пакет от мерки, които трябва да се предприемат и те ще бъдат стартирани. По отношение на КТБ се обединиха всички, че действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на справедливостта, на превенцията и наказанието и да се работи за доверието на гражданите. Дебатирахме за това как да създадем механизъм в случая с КТБ, който е по-различен от останалите банки, така че да гарантираме, че честният данъкоплатец ще бъде защитен, спекулативните сделки да бъдат за сметка на тези, които са го позволили, а престъпното поведение да бъде наказано с цялата строгост на закона, подчерта Плевнелиев.

След постигнатия консенсус на срещата вчера при президента, Българската народна банка съобщи днес, че е предприела действия в следните две насоки:

1. БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз;

2. БНБ започна разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база, максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.

НОВИНИ ОТ БТПП
Рамков договор за сътрудничество сключи БТПП с Българската банка за развитие
Членовете на Палатата ще бъдат включени в Партньорската програма на ББР Още
Български предприемачи ще участват в Европейския парламент на предприятията в Брюксел
Заедно с предприемачи от другите европейски страни ще се срещнат с представители на Европейските институции, ще се включат в процеса на взимане на решения на европейско ниво Още
Изложба "Порив за бъдещето" е открита в БТПП
Включени са картини на студенти от департамент „Изящни изкуства”, Нов български университет Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БАР настоява за спешно разглеждане от Парламента на внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците
До 13.07.2014 г. общините е трябвало да осигурят общинските площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите
Осигурява въвеждането на принципа „замърсителят плаща” Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Консултации на държавния глава с парламентарните сили и изпълнителната власт за финансовото състояние на страната
България потегля към Европейския банков съюз; БНБ предприе първите стъпки в тази посока Още
НСИ: Дефлация и за юни
Най-много поевтиняват през месеца храните и безалкохолните напитки - с 1.2 на сто Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Младежката безработица в България е следствие от структурни проблеми на пазара на труда
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Хазартът по интернет: Комисията препоръчва принципи за ефективна защита на потребителите
Осигуряване на висока степен на защита на потребителите, играчите и непълнолетните Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство