Назад

Дял на износа в местните икономики

Заедно с общото влошаване на икономическия климат кризисната 2020 г. се характеризира и с рязко накъсване на международните вериги на добавена стойност и дори на моменти директно затваряне на граници. По тази причина е очаквано ролята на износа в местните икономики на общините на България да се свива спрямо предходните години. В потвърждение на това твърдение представяме данните за дела на приходите от износ в общите приходи на нефинансовите предприятия в годината на пандемия и ги сравняваме с тези за 2019 г.

 

Интерактивна версия на картата: https://265obshtini.bg/map/215

В относителен план, през 2020 г. най-голям е делът на приходите от износ в общите приходи на нефинансовите предприятия в Руен (по 82%), Ботевград, Летница (по 71%) , Петрич (70%) и Марица (63%). Висок дял се отчита най-вече в относително малки общини, доминирани от преработващата промишленост, където няколко големи местни предприятия допринасят за значителна част от износа. В повечето общини, за които има налични данни – 110 – делът на експорта е под 20% от общите приходи на фирмите. Същевременно, в общините с голямо население, и особено в областните центрове, но и в средищата за висше образование, очаквано делът на услугите, насочени към вътрешното търсене е по-голям. В столицата например делът на износа е 23%, в Пловдив – също 23%, а във Варна – едва 19%.

 

Интерактивна версия на картата: https://265obshtini.bg/map/216

През  2020 г. делът на износа в общите приходи на фирмите намалява или остава непроменен в 118 общини, а най-значителен е спадът в Симитли (-17пр.п.), Драгоман (-11 пр.п.), Георги Дамяново (-11 пр.п.). В повечето общини обаче свиването на ролята на износа е умерено - с до 2%. Оформят се и райони, в които въпреки кризата и прекъсванията тежестта на износа расте – индустриалната периферия на Пловдив, край Благоевград, Шуменско и Силистренско. Въпреки това обаче общият извод е, че 2020 г. е успяла до известна степен да премести фокуса на значителна част от страната от износа към вътрешния пазар.