Назад

Нов завод за иновативни продукти за медицинска техника в Благоевград разкрива близо 300 работни места


Министърът на икономиката Даниела Везиева взе участие в официалната церемония, с която се откри нов завод на вoдeщa германска ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти в Благоевград.

На откриването присъстваха още президентът на Република България Румен Радев, кметът на Благоевград Илко Стоянов, както и представители на немската компания.

„Оттобок“, която е международна компания за медицинска техника, планира да инвестира над 10 млн. евро и да създаде 300 работни места. Производственият процес вече е стартирал като са наети вече 225 български специалисти. Заедно с производствените бази на компанията в Германия и Австрия, Благоевград ще стане част от най-големите взаимосвързани производствени предприятия на фирмата.

Даниела Везиева подчерта, че се насърчават именно такива инвестиции в иновациите и високите технологии, които да носят висока добавена стойност.

Служебният министър на икономиката изтъкна, че германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно.

„Оттобок“ стартира бизнеса си още през 1919г. Дружеството оперира в близо 60 държави и дaвa paбoтa нa над 8000 дyши. Koмпaниятa e пapтньop нa Πapaoлимпийcĸитe игpи oт 1988г. и е един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти. В завода в Благоевград ще има няколко различни производства, като вече е стартирало производството на ортези. Ще се произвеждат и сглобяват протези за крака, коленни стави и структурни части, както и текстилни изделия ортези и протези.