Брой 70 (2076), 09-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: През февруари търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия расте с 3.3%


Търговията с храни през февруари расте спрямо януари, показват данните на Националния статистически институт. Общо оборотът в търговията на дребно през месеца расте с 0.9% спрямо януари и с 5.5% спрямо година по-рано според календарно изгладените данни.

Търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия през месеца расте с 3.3%, намаление на оборота е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.3%.

С 1.7% растат продажбите на компютри и комуникационна техника, с 1.5% продажбите на фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1.5%, и с едва 0.4% на дрехи и обувки. След голямото пазаруване през декември и януари онлайн поръчките се свиват с 3.5%.

На годишна база с 10.2% растат продажбите на дребно с нехранителни стоки, тези с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.4%). Намаление е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.9%).

По-значителен ръст има при продажбите на облекло и обувки - със 17.3%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14.8%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 10.7%, и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.4%.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно проект на ПМС за осигуряване на основни групи храни с български произход за продажба в търговските вериги
Представяне на полезни инструменти и платформи за електронно обучение
БТПП прилага инструменти за онлайн обучение – на 28 април уъркшоп по проект DiVET Още
Важно за вносителите на стоки в Русия
Добър пример за съчетаване интересите на производители и потребители чрез използване стандартите GS1 Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Промишлеността доминира в 61 общини
Автор: Институт за пазарна икономика, инициатива „265 истории за икономика” Още
НСИ: През февруари търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия расте с 3.3%
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Държавна помощ: Европейската комисия одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България в контекста на коронавируса
Антитръстови мерки: Европейската комисия разрешава ограничено сътрудничество между предприятия, докато трае заразата с коронавируса
COVID-19 и заетостта в световен мащаб – анализи и оценки на Международната организация на труда
ЕС предприема действия срещу онлайн търговци, които използват кризата с коронавируса, за да продават фалшиви лекарства
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство