Брой 14 (1526), 19-01-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж за региона на ЦИЕ


Очаква се българската икономика да бъде с най-висок растеж в Централна и Източна Европа през 2018 г. и да запази темпа си през 2019 г. Това сочи анализ на водеща европейска банкова група, представен пред най-големия банков и финансов форум за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на издателската група Euromoney, състоял се във Виена на 16-17 януари. Събитието се провежда за 23-та поредна година и дава среща на над 1000 делегати – инвеститори, финансови посредници, политици, експерти и представители на финансови институции за обсъждане и анализиране на ключовите въпроси за региона.

В рамките на форума екип на Българската банка за развитие проведе множество срещи с представители на водещите европейски банкови институции и мултинационални инвеститори, като представи новия управленски екип на банката и стратегическите намерения за финансиране на инфраструктурни проекти.

Сред обсъжданите теми на конференцията бяха икономическото развитие и стабилност на ЦИЕ през 2018 и 2019 г. и предизвикателствата пред икономиките на страните. Във фокуса на внимание бяха поставени инфлацията в ЕС, ефектът от монетарната политика на Европейската централна банка и от очакваната й нормализация върху страните от региона, бежанската криза и ефектите й върху икономиките, както и тенденцията на намаление на лошите кредити на банковите системи на Централна и Източна Европа.

Основната теза за региона беше очакването за позитивен и устойчив растеж от 3% през 2018 и 2019 г., предпоставки за ускоряване на банковото кредитиране и нуждата от ръст на инвестициите. Необходимостта от политическа стабилност беше изведена като основа за икономическия растеж.

Общите оценки за България, както и очакванията на инвеститорите, са за по-бърз икономически растеж и по-оптимистична перспектива за българската икономика. Инвеститорската общност изрази интерес към публичните и политически нагласи у нас относно включването на българския лев към Валутен механизъм II и потенциалното присъединяване на България към Еврозоната.

НОВИНИ ОТ БТПП
Наближава крайният срок за пререгистрация на икономически оператори
За използването на централните електронни услуги на DG TAXUD Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз” Още
Покана за участие в двустранни срещи и бизнес форум ЕС-Сърбия 2018
31 януари 2018, Белград, Сърбия Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
ЕВРОПАЛАТИ са скептични към прекалено амбициозния праг за енергийна ефективност
Призовават участниците в тристранния диалог да запазят праговете за енергийна ефективност на приемливо ниво Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум с двустранни срещи България – Малта
5 февруари, Национална художествена галерия (Двореца), София Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Изследване "Икономическите центрове в България"
Изготвено от Института за пазарна икономика Още
Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж за региона на ЦИЕ
Това сочи анализ, представен на банков и финансов форум за ЦИЕ на издателската група Euromoney Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Министър Караниколов: Инвестиции за близо 700 млн. лева и 2700 нови работни места има от края на 2017 г. и началото на 2018 година
Връчване на три сертификата за инвестиция клас А Още
СЪТРУДНИЧЕСТВО НА БАЛКАНИТЕ
България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5 G
Европейската комисия ще помага активно този процес Още