Брой 14 (1526), 19-01-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Изследване "Икономическите центрове в България"


През 2017 г. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) си постави за цел да очертае границите на икономическите центрове в страната. Амбицията на екипа на института бе да се „надскочи“ административно-териториалното деление на областите и районите и да се начертаят нови вътрешни граници в страната, основани изцяло на естествените икономически процеси. Групирането в рамките на центровете е правено около т.нар. икономически ядра, които привличат значителна ежедневна трудова миграция от съседни общини, имат висока концентрация на наети лица и генерират относително голяма продукция.

 

Интерактивна карта на икономическите центрове, както и профилът на всеки един от тях, са достъпни на страницата на изследването "Регионални профили: показатели за развитие".

 

Ключов момент в изследването на икономическите центрове е обособяването на т.нар. периферия от общини, които са най-силно обвързани и зависими от ядрото. В настоящия анализ под периферия се разбират тези общини, при които над 10% от наетите пътуват ежедневно и работят в ядрото. Този поглед към икономическите центрове и техните периферии обособява няколко основни типа икономически центрове:

 

- Големи икономически центрове, които имат много силно ядро и огромна периферия – такива например са икономическите центрове "София" и "Пловдив";

 

- По-малки центрове, които имат периферия, но тя често се ограничава само до съседни общини – такива например са центровете "Русе", "Плевен" и "Шумен";

 

- Специфични икономически центрове, които са съседни и имат множество допирни точки, макар и да имат силно ограничена или дори никаква периферия – такива например са центровете "Габрово-Севлиево", "Стара Загора", "Казанлък" и "Раднево".

 

Икономическото райониране на страната разкрива няколко изключително любопитни наблюдения. На първо място това е териториалното покритие на центровете. Малко над 1/3 от територията на страната е покрита от икономически центрове, но в тях се произвеждат 86% от продукцията на страната (по последни данни за 2015 г.). С други думи, около 2/3 от страната е, образно казано, икономическа пустиня с изключение на неголям брой оазиси, в които се генерират останалите 14% от продукцията в страната.

 

Това, което е особено интересно, е, че процесът на концентрация на икономическа активност в центровете продължава в последните години. През 2011 г. в откроените центрове е била отчетена 85% от произведената продукция в страната, т.е. в рамките на пет години този дял нараства с 1 процентен пункт (пр.п.). Продължаващото привличане на капитал и хора към тях заради подходящата инфраструктура, големината на пазара, синергиите със съществуващия бизнес, социалната среда и други фактори вероятно ще подхранва тази тенденция на концентрация на икономиката на страната.


Продължение  ТУК
 

НОВИНИ ОТ БТПП
Наближава крайният срок за пререгистрация на икономически оператори
За използването на централните електронни услуги на DG TAXUD Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз” Още
Покана за участие в двустранни срещи и бизнес форум ЕС-Сърбия 2018
31 януари 2018, Белград, Сърбия Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
ЕВРОПАЛАТИ са скептични към прекалено амбициозния праг за енергийна ефективност
Призовават участниците в тристранния диалог да запазят праговете за енергийна ефективност на приемливо ниво Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум с двустранни срещи България – Малта
5 февруари, Национална художествена галерия (Двореца), София Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Изследване "Икономическите центрове в България"
Изготвено от Института за пазарна икономика Още
Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж за региона на ЦИЕ
Това сочи анализ, представен на банков и финансов форум за ЦИЕ на издателската група Euromoney Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Министър Караниколов: Инвестиции за близо 700 млн. лева и 2700 нови работни места има от края на 2017 г. и началото на 2018 година
Връчване на три сертификата за инвестиция клас А Още
СЪТРУДНИЧЕСТВО НА БАЛКАНИТЕ
България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5 G
Европейската комисия ще помага активно този процес Още