Брой 32 (37), 15-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Индия и ЕС са все по-близо до споразумение за свободна търговия


ЕС и Индия постигнаха напредък в преговорите за икономическо сътрудничество и бъдещо споразумение за свободна търговия и се договориха за по-тясно сътрудничество в областта на енергетиката и научните изследвания.

ЕС и Индия взеха решение за засилване на сътрудничеството помежду си в областта на търговията, енергетиката и научните изследвания на своята среща в Ню Делхи на 10 февруари.

ЕС бе представляван от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу.

Сътрудничество в областта на търговията
Очаква се ЕС и Индия да завършат тази есен преговорите за споразумение за свободна търговия, чиято цел е засилване на търговията със стоки и услуги. То ще бъде най-голямото от този род в света, като от него ще се възползват 1,7 млрд. души.

ЕС е най-големият търговски партньор на Индия, като през 2010 г. търговията със стоки и услуги между Индия и Съюза е възлизала на около 86 млрд. евро. Между 2010 г. и 2011 г. двустранната търговия със стоки е нараснала с 20 %.

От 2002 г. досега Индия се е изкачила от 15-то на 8-мо място сред основните търговски партньори на ЕС. През 2010 г. износът на стоки от Съюза за Индия възлиза на около 35 млрд. евро, а вносът - на 33 млрд. евро.

Енергетика и изменение на климата
На срещата лидерите на двете страни обещаха да работят заедно за подобряване на енергийната сигурност, ефективност и безопасност. ЕС ще засили сътрудничеството си с Индия за разработване на нисковъглеродни енергийни източници, и по-специално на възобновяема енергия.

Изследвания и иновации
Миналата година Индия, Комисията и страните от ЕС дадоха начало на пилотна изследователска програма за водите и биоресурсите.

На тази среща те приеха стратегия за определяне на допълнителни области за сътрудничество по отношение на научните изследвания – като енергетика, здраве и информационни и комуникационни технологии. ЕС и Индия също така ще укрепят връзките си в областта на научните изследвания чрез засилване на обмена между университетите и промишлеността.

Сигурност
Двете страни определиха начини за засилване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма, пиратството във водите край сомалийското крайбрежие и киберпрестъпността.

Лидерите обсъдиха също така евентуално съдействие от страна на Индия за връщане на Иран на международните преговори за неговата ядрена програма.

Още за отношенията на ЕС с Индия http://eeas.europa.eu/india/index_en.htm

НОВИНИ ОТ БТПП
Стандартите GS1 за формиране на една глобална среда за електронна търговия
През декември т. г. GS1 България ще бъде домакин на редовно заседание на регионалния борд на GS1 in Europe Още
Покана за участие във форум „Българското вино на индийския пазар – възможности, перспективи, финансиране”
Целта е да се постави началото на изграждане на бизнес отношения между българските винопроизводители и индийските вносители и дистрибутори на вина Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още
ИКОНОМИКА
Информация на Министерство на финансите относно доклада на ЕК за ранно предупреждение
От 10 макроикономически показатели България прекрачва прагове на три показатели за външни и един за вътрешни дисбаланси Още
Инфлация и индекси на потребителските цени за януари 2012 г.
Средногодишната инфлация е 4.0% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Индия и ЕС са все по-близо до споразумение за свободна търговия
От него ще се възползват 1,7 млрд. души Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Tърговска мисия с двустранни срещи и специализиран икономически форум в Тел Авив, Израел
Могат да участват МСП от секторите електротехника, химическа индустрия, машиностроене, информационни и комуникационни технологии Още