Брой 32 (37), 15-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Стандартите GS1 за формиране на една глобална среда за електронна търговия

Продължават днес пленарните заседания на Годишния GS1 форум в Брюксел с обсъждания на въпросите за електронната търговия и електронното фактуриране, мобилната търговия, приложението на радиочестотната технология (RFID) и други авангардни практики, представени от националните организации. 

На сесията за борба с фалшификатите бяха изнесени данни от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). За 2008 г. европейската икономика е понесла загуби от 250 млрд. евро. Само за Германия те са 6.4 млрд. и загуба на 40 хил. работни места. В тази връзка в Германия е разработена форма Оriginal1, която позволява да се проверява автентичността на стоките, като се използват идентификаторите на GS1 и средствата за комуникация. Подобни платформи ще се реализират в бъдеще, като целта е да се унифицира достъпът до тях и възможността за масова проверка и от потребителите. В рамките на „GS1 Европа - направление мобилна търговия” бе реализиран проект GS1 Logger for staff, който позволява проверка на идентификационни номера, маркирани с баркодове, чрез използването на мобилни телефони. Това приложение в най-скоро време ще бъде достъпно за широката публика и всеки ще може да провери автентичността на продукта чрез сканиране на баркода.

От извършените от GS1 България проверки до момента вече има открити фалшиви продукти  на пазара. Приложенията, които се разработват в областта на мобилната търговия, ще позволят на потребителите да получават, както по-изчерпателна информация за продуктите, които пазаруват, така и данни за тяхната автентичност и то само с помощта на мобилен телефон.

Инициативите, решенията и стандартите на GS1 са в основата на бизнес мрежата Икомгрид (EcomGrid) – първата онлайн мрежа за търговски контакти и електронен бизнес в България, създадена с участието на БТПП. Тя спомага значително за подобряване и улесняване на отношенията между доставчици и клиенти, независимо от големината и сферата на дейност на компанията. Стандартите на GS1 се прилагат към данните за продуктите и услугите в Икомгрид с цел обща стандартизация по цялата верига на търсене и предлагане.

През м. декември 2012 г. GS1 България ще бъде домакин на редовно заседание на регионалния борд на GS1 in Europe, на което ще присъстват изпълнителните директори на националните организации от Европа. По време на заседанието в София ще се набележат следващи стъпки за постигане на хармонизация в прилагането на стандартите GS1 в Европа, за да се отговори на потребностите на фирмите от различни сектори и да се повиши ефективността по веригите за търсене и предлагане.

НОВИНИ ОТ БТПП
Стандартите GS1 за формиране на една глобална среда за електронна търговия
През декември т. г. GS1 България ще бъде домакин на редовно заседание на регионалния борд на GS1 in Europe Още
Покана за участие във форум „Българското вино на индийския пазар – възможности, перспективи, финансиране”
Целта е да се постави началото на изграждане на бизнес отношения между българските винопроизводители и индийските вносители и дистрибутори на вина Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още
ИКОНОМИКА
Информация на Министерство на финансите относно доклада на ЕК за ранно предупреждение
От 10 макроикономически показатели България прекрачва прагове на три показатели за външни и един за вътрешни дисбаланси Още
Инфлация и индекси на потребителските цени за януари 2012 г.
Средногодишната инфлация е 4.0% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Индия и ЕС са все по-близо до споразумение за свободна търговия
От него ще се възползват 1,7 млрд. души Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Tърговска мисия с двустранни срещи и специализиран икономически форум в Тел Авив, Израел
Могат да участват МСП от секторите електротехника, химическа индустрия, машиностроене, информационни и комуникационни технологии Още