Брой 34 (291), 18-02-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ

Тpансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между САЩ и страните от Европейския съюз

Силните търговски връзки между САЩ и ЕС са заплашени от слабия растеж на икономиките от двете страни на Атлантическия океан и от конкуренцията на Китай и останалите развиващи се държави.
В този контекст Президентът на САЩ Барак Обама призова за сключване на споразумение за "трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство".
Стратегически преговори предвиждат падне търговските бариери между Съединените Американски Щати и страните от Европейския съюз.
 Стокообменът между САЩ и 27-те страни-членки на Европейския съюз възлиза на на $ 600 млрд. годишно, по данни на агенция Ройтерс. Секторът на услугите, добавя още $ 1.2 млрд.
Американски компании са инвестирали около $ 1.9 млрд. в производство, дистрибуция и други операции в Европа, което е значително повече, отколкото в Китай или където и да е другаде по света. Европейски компании пък са инвестирали $ 1.6 млрд. в САЩ.
Повечето тарифи между САЩ и Европа са ниски, но при сваляне и на регулационните бариери се очаква да настъпи значително раздвижване в сектори като селското стопанство и химическата промишленост. За Европа това означава големи компромиси.
За да е свободна търговията между САЩ и Европа наложените в момента рестрикции над генномодифицирани култури, месото, обработеното с химикали за изтребване на патогенна флола и месото от животни, изхранвани с хормони, стимулиращи растежа, трябва да бъдат премахнати.
Споразумението за свободна търговия вероятно ще срещне ще срещне силна съпротива и по контрола над информацията през граница. Най-вероятно някои страни, напр. Франция или Германия, ще се противопоставят на опитите за придобиване на неограничен достъп до лични данни, тъй като това е свързано с притеснения, касаещи сигурността.
 Предимство за САЩ при падането на търговските бариери ще е възможността да се приобщи към световни сили като Германия, Франция,  Великобритания и Италия и в битката с другите супер сили от Азия и развиващия се свят.
Европейският съюз е готов да вдигне търговските си бариери не само със САЩ, но и с други държави като Канада и Япония, с които също предстои да се започнат преговори.

НОВИНИ ОТ БТПП
За осемнадесети път Хасковската търговско-промишлена палата чества празника на лозаря Трифон Зарезан
Вицепремиерът Цветанов връчи на община Хасково статуетка „ Хермес” и грамота от БТПП - високо признание за дейността й в подпомагане на бизнеса в регионален и международен план Още
Позиция на БТПП по обявените промени в Министерски съвет
Тристранният диалог няма алтернатива като способ за решаване на социалните Още
Глобален форум GS1 2013 – "Готови за промяна"
Българската търговско-промишлена палата е официален представител на България в GS1 - водеща международна организация, разработваща и внедряваща глобални стандарти и решения Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Обява за откриване на процедура за определяне на изпълнител по ОП РЧР
Българска търговско-промишлена палата обявява процедура за определяне на изпълнител по проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й” Още
Оферти за бизнес партньорство, получени в БТПП
ИНСТИТУЦИИ, ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ
Агенция по вписванията предоставя нова услуга
Новата услуга е поредната в рамките на последователните усилия на правителството за осигуряване на по-сигурна среда за гражданите и фирмите Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Тpансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между САЩ и страните от Европейския съюз