Брой 37 (2292), 23-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Възможност за присъединяване към „Доброволна инициатива за насърчаване на зеленото потребление“


Европейската комисия разпространи информация относно пилотната фаза на организираната от индустрията на европейско ниво „Доброволна инициатива за насърчаване на зеленото потребление“.

Целта на инициативата е да се ускори приноса на европейския бизнес за насърчаване на устойчивото потребление. Инициативата е отворена за участие на представители на всички сектори на икономиката, с изключение на тези от хранителния сектор.

Обещанието за зелено потребление се основава на набор от пет основни обещания. За да се присъединят към него, компаниите се ангажират с амбициозни действия, за да подобрят въздействието си върху околната среда и да помогнат на потребителите да правят по-устойчиви покупки. Те трябва да предприемат конкретни мерки в поне три от петте области на залог и трябва да докажат напредъка си с данни, които след това оповестяват публично. Всяка заложена компания ще работи с Комисията при пълна прозрачност, за да гарантира, че напредъкът е надежден и подлежи на проверка. Петте основни области на залог са следните:

  1. Изчислете въглеродния отпечатък на компанията, включително веригата на доставки, използвайки изчислението методология or схема за управление на околната среда разработена от Комисията и установяване на подходящи процеси за надлежна проверка за постигане на намаляване на отпечатъка в съответствие с целите на Споразумение Париж.
  2. Изчислете въглеродния отпечатък на избрани водещи продукти на компанията, използвайки методологията, разработена от Комисията, и да постигне известни намаления на отпечатъка за избраните продукти и да разкрие напредъка на широката общественост.
  3. Увеличете продажбата на устойчиви продукти или услуги в рамките на общите продажби на компанията или избраната от нея бизнес част.
  4. Ангажирайте част от корпоративните разходи за връзки с обществеността за насърчаване на устойчиви практики в съответствие с изпълнението от Комисията на Европейска зелена сделка политики и действия.
  5. Осигурете информация, предоставяна на потребителите във връзка с фирмените и продуктовите въглеродни отпечатъци е лесен за достъп, точен и ясен и поддържа тази информация актуална след всякакви намаления или увеличения на отпечатъците.

Инициативата Обещание за зелено потребление се фокусира върху нехранителни продукти и допълва Кодекса за поведение, който стартира на 26 януари, като част от стратегията „От Фермата до вилицата. Кодексът за поведение ще обедини заинтересовани страни от хранителната система, за да поемат ангажименти за отговорни бизнес и маркетингови практики.

Следващи стъпки

Всяка компания от нехранителния сектор, както и компании от сектора на търговията на дребно, които продават както хранителни, така и нехранителни продукти, заинтересовани да се присъединят към Зеления залог, може да се свържат с Европейската комисия преди края на март 2021 г.

Тази първоначална пилотна фаза на Обещание за зелено потребление ще бъде завършена до януари 2022 г. Преди да бъдат предприети следващите стъпки, ще бъде направена оценка на функционирането на Обещанието в консултация с участващите компании, съответните потребителски организации и други заинтересовани страни.

Допълнителна информация за инициативата може да бъде получена на следния адрес:

https://ec.europa.eu/info/policies/consumers/consumer-protection/green-consumption-pledge-initiative_en

В случай че организации проявяват интерес и желаят да се присъединят към инициативата, те могат да направят това до 31 март 2021 г., като услугите на ГД „Правосъдие и потребители“ са на разположение на всички компании, които се интересуват от инициативата за зелено потребление и могат да получат консултации или допълнителна информация на имейл адрес JUST-GREEN-PLEDGE@ec.europa.eu

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Въвеждането на мандатност на директорите на образователни институции – отклонение от традициите на българското образование
Ненужно ограничение и загуба на ценен капитал, без предварителна оценка на въздействието Още
Отлична оценка на вашата компания с EXCELLENT SME
Електронен бизнес сертификат за успешни малки и средни предприятия Още
БИЗНЕС СРЕДА
Министерство на икономиката: Още близо 18 млн. лв. безвъзмездни средства са изплатени на микро и малки компании по ОПИК
Само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Проект „България – Русия: многопланово регионално партньорство“
Инициатива на Центъра на промишлеността, Националното туристическо представителство и Българския културен институт в Москва Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
До 1 март работодателите подават справки за доходи, изплатени през 2020 г.
Справките могат да бъдат подадени чрез две електронни услуги, достъпни с персонален идентификационен код /ПИК/ и квалифициран електронен подпис /КЕП/ Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на списъка на държавите с пазарен риск
По Закона за експортното застраховане Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Възможност за присъединяване към „Доброволна инициатива за насърчаване на зеленото потребление“
Инициативата е отворена за участие на представители на всички сектори на икономиката, с изключение на тези от хранителния сектор Още
Този месец започват първите покани за кандидатстване по научната програмата „Хоризонт Европа“
Първата покана ще бъде обявена на 25 февруари - за субсидии за начинаещи изследователи Още