Брой 23 (2278), 03-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

България изпрати в ЕК заявления за вписване на киселото мляко и бялото саламурено сирене като защитени продукти


България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те са подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“. По време на националната процедура по обработка на заявленията, комисия към Министерство на земеделието, храните и горите прегледа всички приложени документи към подадените заявления-спецификации. Проведени бяха редица работни срещи с представители на сдружението, с цел отразяване на бележките и коментарите на МЗХГ и прецизиране на текстовете. 

Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията. Тя следва да не продължи повече от шест месеца, а когато този срок се надхвърли, Комисията писмено посочва причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България,  право на възражение по процедурата ще имат, както държавите-членки на ЕС, така и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър. 

Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя, срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба.

Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентостта и достъпа на български продукти до нови пазари.

С регистрацията на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ ще се постигне защита и затвърждаване на добрата репутация и високото качество на тези традиционни български млечни продукти.
Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания  “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход. 

По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Асоциацията на Балканските палати прие приоритетите и програмата си за 2021 г.
Остава ключовата цел – регионално сътрудничество и взаимна търговия за стабилност и общ просперитет Още
Държавата ще покрива разходите за обучение на студенти, които имат сключен договор с българска компания
БТПП набира заявки от фирмите за осигуряване на стаж срещу ангажимент студентът да работи при работодателя след успешното си завършване Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Кръгла маса за експертно обсъждане и изпълнение на „Национален план за възстановяване и устойчивост“ в част Транспортна свързаност
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Дни на европейската индустрия 2021
23 - 26 февруари 2021 г. Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Публикувани са регламентите, въвеждащи от 1 януари 2021 г. автономните мерки за суспендиране на митата и автономните тарифни квоти
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за кредитните институции
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България изпрати в ЕК заявления за вписване на киселото мляко и бялото саламурено сирене като защитени продукти
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network