Назад

Мястото на ЕС в световната търговия

Дял на ЕС и някои страни в световния износ и внос на стоки  

Улесняването на търговията е една от причините за съществуването на Европейския съюз − страните в него се възползват от премахването на бариерите пред бизнеса, но също така насърчават възможностите за взаимно изгоден обмен с други части на света.

През 2019 г. ЕС е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ.

Търговски споразумения

Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на приемане или актуализиране.

Тези споразумения са не само възможност за намаляване на митата за европейските стоки, но и начин за популяризиране на европейските стандарти за качество и безопасност. Те също така помагат за защитата на определени наименования за произход като шампанско или сирене рокфор, които имат висока репутация за качество и традиции.

Търговските споразумения на ЕС  

Европейският съюз използва споразуменията и за налагането на трудови или екологични стандарти − например, чрез спиране на вноса на стоки, за производството на които е използван детски труд.

През февруари 2020 г. Парламентът одобри търговско споразумение с Виетнам, а през април 2021 г. Парламентът одобри споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания. Много други споразумения са в процес на договаряне.

Европейски износ и внос на стоки  

Износът и вносът на ЕС

Последователната търговска политика на ЕС носи много предимства на европейския бизнес. Търговските споразумения отварят вратите на чужди пазари за европейските фирми и изравняват условията на конкуренция на европейския пазар, като заставят чуждестранните производители да се съобразяват с нормите на ЕС.


Пандемията засегна силно вноса и износа на ЕС през 2020 г., но тъй като спадът при вноса бе по-голям, положителното търговско салдо се увеличи на 217 млрд. евро от 192 млрд. евро през 2019 г.

Най-големият пазар за европейския износ през 2020 г. продължи да бъде САЩ с дял от 18,3% от общия износ на ЕС, следват Великобритания (14,4% от общия износ на ЕС) и Китай (10,5%). Най-много вносни стоки през 2020 г. са дошли от Китай.