Брой 176 (1440), 14-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Европейската седмица на мобилността 2017 г. , 16-22 септември


Използването на споделената мобилност може да окаже положително въздействие върху градовете и затова е един от акцентите на „Европейската седмица на мобилността 2017“. Тази година предстои тя да се проведе в периода 16-22 септември. Според проучванията на инициаторите от Европейската комисия и техните партньори всяка обща кола намалява трафика с приблизително 15 лични автомобила, а от там и замърсяването на въздуха в големите градове.

Чрез използването на общи превозни средства можем да намалим разходите си и въглеродния отпечатък. Споделянето позволява и да смесваме видовете транспорт по-лесно. Шофиране, колоездене, обществен транспорт – всичко е възможно, когато споделяме. Затова информационната кампания през 2017 г. е на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ под мотото „Заедно стигаме по-далеч“. Всяка година Европейска седмица на мобилността се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност. Тъй като качеството на атмосферния въздух е един от приоритетите в околната среда, обявени от Министерството на околната среда и водите в периода 2017-2021 г., България подкрепя още по-активно инициативата на ЕК.

МОСВ е национален координатор на кампанията у нас. В подкрепа на общините като координатори по места се включват Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ).  Срокът за регистрация на общините за участие в кампанията продължава до 16 септември. РИОСВ организира срещите с представителите на общините до 1 септември (петък), за да бъдат подпомогнати за извършване на регистрацията.

Регистрацията вече е възможна и на български език чрез линка за директен достъп – http://registration.mobilityweek.eu/login.php?lang=bg, или чрез българския сайт на кампанията: https://www.mobilityweekbg.com/ (който препраща до регистрационната форма и има подробни указания и информация). Клип с разяснителна информация на https://www.youtube.com/watch?v=xCcdJODgFFk. Подробности може да откриете и на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда – http://eea.government.bg/bg/press-center/evropeiska_sedmica_mobilnostta_2017.

 Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ дава възможност и насърчава местната власт да въвежда и подкрепя мерки за устойчив транспорт и приканва хората да опитат алтернативен начин на придвижване, различен от автомобилния. Апелира към хората да помислят за какво всъщност са нашите градски улици и да се запознаят с конкретни решения за справяне с предизвикателства като замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, ПТП  и здравословните проблеми. Цялостната кампания  се подкрепя от Генералните дирекции на ЕК „Мобилност и транспорт“ и „Околна среда“.

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнес делегацията в Израел посети фирми в градовете Ришон ле Цион и Беер Шева
Запознаване с постижения в областта на пречистването на отпадни води и капковото напояване Още
Споразумението СЕТА – във фокуса на срещата с търговския съветник в Посолството на Канада
На 7 ноември в София ще се проведе българо-канадски бизнес форум под надслов „Защо Канада?“ Още
Покана за семинар „Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане”
28 септември, в БТПП Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност
Във връзка с необходимостта от прецизиране на разпоредби, които създават затруднения при практическото прилагане на закона Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Консултация на ЕК относно законодателството на ЕС в областта на защитата на потребителите
С цел формирането на политики в тази област Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Посещение на бизнес делегация от Република Удмуртия, Руска Федерация
На 26 септември в гр. София и 28 септември в гр. Пловдив Още
Европейската седмица на мобилността 2017 г. , 16-22 септември
Темата на кампанията е „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“, а мотото – „Заедно стигаме по-далеч“ Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Първа енциклопедия, посветена на град София
Подготвена от авторски колектив на Научноинформационен център „Българска енциклопедия” – БАН Още