Брой 78 (1090), 21-04-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Световен ден на Земята – 22 април


Всяка година на 22 април отбелязваме Световния ден на Земята. Тази година мотото е „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим.” Да бъде увеличен броят на дърветата по света е първата от 5-те водещи цели, които се предприемат при старта на обратното броене в чест на предстоящата 50-годишнина. Една от най-амбициозните е да бъдат засадени 7, 8 млрд. дървета. Организираните инициативи ще окажат значимо и измеримо въздействие върху Земята, и ще послужат като основа за осигуряване на по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички.

  • Дърветата помагат в борбата с изменението на климата. Те абсорбират излишния въглероден диоксид от атмосферата. В рамките на една година, около 4 дка залесени дървета абсорбират същото количество въглероден диоксид, което се продуцира от автомобил, изминал 26 000 мили (~ 42 000 км).
  • Дърветата ни помагат да дишаме чист въздух. Дърветата поглъщат миризмите и вредните газове (азотни оксиди, амоняк, серен диоксид и озон) и филтрират фините прахови частици от въздуха, като ги прикрепят по листата и кората си.
  • Дърветата помагат на обществата да постигнат дългосрочна икономическа и екологична устойчивост, осигурявайки храна, енергия и доходи.
  • Засади дърво. Заедно можем да се справим.

Регионалните  инспекции по околна среда и води активно участват  в инициативи, посветени на този ден. В Пловдив , Враца и Шумен експертите от инспекциите садиха фиданки заедно с деца от училища и детски градини. Те дадоха пример как да пазим природата , за да осигурим по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички нас.

***

XXIV Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“, който и тази година се открива на 22 април – Световния ден на Земята, се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите. От 1993 г. до сега в конкурса са участвали над 2500 млади музиканти от 35 страни.

В настоящото издание, чийто Гала концерт е на 26 април, участват 54 млади музиканти от България, Корея, Китай, Македония, Хърватия, Русия и Полша. Участниците в конкурса са разделени на солисти, композитори и камерни ансамбли. Според регламента те се представят с по две произведения – виртуозен кон­цертен етюд или кратка виртуозна пиеса и произведение, свър­зано с тематиката за Земята и приро­дата.

Конкурсът е единственото в света музикално събитие с утвърдени дългогодишни традиции и културен акцент не само в България. Лауреати на конкурса са имали турнета в САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония. През 1996 г. се състоя турне на лауреатите на Конкурса в щата Мейн, САЩ в рамките на Международния фестивал Arcady Music Festival.

Международният конкурс се организира от фондация „Земята и хората” и Националния музей „Земята и хората”.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и БАН връчиха награди за иновации’ 2015
Седем отличия за иновативни фирми и проекти в третото издание на конкурса Още
БТПП участва в 18-та кръгла маса на бизнеса от ЕС и Япония
За развитие на търговията и инвестициите, насърчаване на промишленото коопериране в иновациите, климатичните промени... Още
Българските и словашките академични среди изследват икономическата история на държавите от Източна Европа (19-20 век)
Проучват и историческата роля на БТПП в развитието на националното стопанство и изграждане на икономически връзки в региона Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Браншова организация за текстил и облекло отбеляза 10 години от създаването си
БТПП удостои сдружението с Плакет и Грамота Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Документация по процедура за подбор на проекти BG16RFOP002-2.002 „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП“
Предложения и коментари се приемат до 28 април Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
EК докладва за прилагането на споразумението ЕС—Турция
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международния панаир БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ
17 – 19 май 2016 г., Интер Експо Център, София Още
Световен ден на Земята – 22 април
Тази година мотото е „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим.” Още