Назад

Покана за уебинар "Европейският закон за чиповете: постига ли целта си?“


На 5 юли от 03:00 PM Европалати съвместно със Съюза на германските търговско-промишлени палати (DIHK) организират уебинар "Европейският закон за чиповете: постига ли целта си?“. Това съвместно събитие ще обсъди тази тема с представители от институциите и предприятията на ЕС.

Европейските предприятия страдат от недостиг на чипове в световен мащаб, ограничавайки производствения си капацитет. В същото време нарастващото геополитическо напрежение увеличи съмненията за надеждността на настоящите полупроводникови вериги за стойност, като цяло. Ето защо Европейската комисия предложи Закон за чиповете (European Chips Act) през февруари 2022 г., за да "подсили конкурентоспособността, устойчивостта на Европа и да спомогне за постигане както на цифровия, така и на зеления преход". Амбициите на Закона за чиповете са категорични, но съответстват ли на нуждите на предприятията?

По време на събитието ще се обсъди гледната точка на бизнеса за създаване на по-силна полупроводникова екосистема в ЕС. Какви размери чипове са необходими, за да се гарантира сигурността на доставките за европейската промишленост? Подходящи ли са мерките в Закона за чиповете за реакция при кризи, за да постигнат целта си?

Проекто програма

Интернет страница на събитието

Контекст

Изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувано през април 2021 г., установява сериозни затруднения в някои от ключовите производствени индустрии, които разчитат в голяма степен на полупроводници.

Това се отрази сериозно на пазари като тези на електрически превозни средства и електронно оборудване, включително смартфони и конзоли за видеоигри. Едновременно с това тази криза значително увеличи продажните цени на чиповете.

С цел подсигуряване на цифров суверенитет Европейската комисия предложи Европейски закон за чиповете (European Chips Act), за да насърчи развитието на полупроводниковия сектор на европейска територия - от научни изследвания до производство и устойчива верига за доставки. ЕК има амбицията да мобилизира повече от 43 милиарда евро публични и частни инвестиции и да заложи мерки за предотвратяване, предвиждане и бърз отговор на всяко бъдещо прекъсване на веригата за доставки.

Основата тежест на този проект ще носи създаденият през юли 2021 г. "Индустриален алианс на ЕК за процесори и полупроводници", който вече представи планове за идентифициране на текущите пропуски в производството на микрочипове и технологични разработки, необходими за развитие на компаниите и организациите, независимо от техния размер.