Брой 102 (1860), 31-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Покана за участие в черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“


На 1 януари 2019 г. България пое председателството на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) – най-представителната и институционално развита организация в Черноморския регион. През този период страната ни насърчи пълноценното взаимодействието с ЕС и развитието на ОЧИС като проектно-ориентирана организация.

Участието на България в ОЧИС е съществен елемент  от регионалната политика на страната ни в разширения Черноморски регион и цели укрепване на доверието, стабилността и сигурността в района, което е предпоставка за постигане на икономически растеж, конкурентоспособност и просперитет.

В рамките на ОЧИС Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) е национален координатор в работната група за малки и средни предприятия (МСП).

През последните години в съвременния свят се появи ново явление – цифровизация, което все повече навлиза в ежедневието ни и придобива все по-голямо значение. Процесът на дигитализация обхваща не само производствения процес, но и здравеопазването, туризма, селското стопанство, земеделието и почти всички сфери на нашия живот, с които на пръв поглед не бихме свързвали нови технологии. С оглед на обществените нагласи и необходимостта от информация, ИАНМСП е инициатор на провеждането на важно и същевременно полезно събитие от календара на председателството на ОЧИС, фокусирано върху дигитализацията.

В тази връзка ИАНМСП организира черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“, която ще се проведе на 10 юни 2019 г. в София Тех Парк, сграда „Джон Атанасов“. Основната цел на конференцията е да насочи общественото внимание към важността на цифровизацията и нейната роля за повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията. Въвеждането на съвременни методи и технологични иновации в производствения процес е от приоритетно значение за предприятията и цялата икономика.

Програмата на конференцията предвижда представянето на водещия български и международен опит в областта дигитализацията и интерактивно запознаване на аудиторията със спецификата и предимствата на термини, които познати, или не, все повече навлизат в ежедневието и всички сфери на живот, като Индустрия 4.0, Big Data, Internet of Things/ Internet of Everything, изкуствен интелект, 5G мрежа, кибер престъпления и кибер сигурност и др. Наред с това, събитието ще предостави възможности за малките и средни предприятия да се запознаят с добри практики за внедряване на цифрови технологии и иновационни методи в модерното производство, както и да се срещнат със специалисти в горепосочените области.

Черноморската конференция е насочена, както към високо технологични сектори, така и към сектори, стартиращи процеса на дигитализация, в това число: земеделие, селско стопанство, животновъдство, хранително–вкусова промишленост, мебели, текстил, счетоводство, туризъм (travel, wellness and spa), здравеопазване, машиностроене, електроника, информационни и комуникационни системи, стартъпи и др.

При проявен интерес за участие, следва да изпратите попълнена приложената регистрационна форма, в срок до 06.06.2019 г. на e-mail: a.andreeva@sme.government.bg или k.zhitarska@sme.government.bg. Допълнителна информация можете да получите от Кристин Житарска, на телефон: 02/940 7986 и Ася Андреева, на телефон: 02/940 7989.

Приложения:

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите „Питагор“ за значим принос в развитието на българската наука
За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката отличи български учени Още
БТПП участва в партньорска среща, посветена на социалния диалог в сектор дърводобив и дървообработване
С фокус реорганизиране на производството и управлението за устойчиво развитие на сектора Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Министър Петков: Близо 2400 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост
За целта са предвидени 8,8 млн. лв. Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
Фонд на фондовете подписа договор, чрез който високотехнологични компании могат да получат подкрепа от 1.5 до 7 млн. лв.
Общият бюджет на финансиране е 67 млн. лв. и ще бъде управляван от „Морнингсайд Хил“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия публикува насоки относно свободното движение на нелични данни
Целта е потребителите и в частност МСП да разберат взаимодействието между новите разпоредби и Общия регламент относно защитата на данните Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция: Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България
4 юни в хотел ИнтерКонтинентал София от 10.00 до 12.00 часа Още
Покана за участие в черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“
10 юни 2019 г., гр. София, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк Още