Брой 151 (1909), 08-08-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Бизнес делегация с провеждане на българо-японски семинар по въпроси на икономическите отношения между България и Япония и двустранни срещи


На 20 септември 2019 г., в сградата на Токийския университет, гр. Токио, Япония ще се проведе българо-японски семинар по въпроси на икономическите отношения между България и Япония. Проявата се организира съвместно от посолството на Република България в Токио и Японско-българската фондация по повод годишнини от българо-японските отношения, които през 2019 г. отбелязват своя троен юбилей – 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им.

За участие в събитието, от японска страната са поканени представители на Японската организация за външна търговия (JETRO), както и японски фирми, проявяващи интерес от осъществяването на бизнес контакти с български и такива, които вече присъстват на българския пазар. Целта на проявата е представяне на възможностите за развитие на делови връзки между японски и български фирми, запознаване със спецификата и възможностите на пазара, както и осъществяване на инвестиционна дейност в приоритетни сектори на българската икономика.

Въпреки, че населението на Япония е едва 1.9% от населението на света, страната произвежда 9.61% от световния БВП. Дългосрочното и амбициозно планиране, основано на тясно сътрудничество между правителството и частния бизнес, високата трудова етика, овладяването на високите технологии и ниските военни разходи (1% от БВП), способстват за изключително бързото придвижване на Япония до втората технологично най-напреднала страна в света след САЩ и третата по големина икономика в света. Подписаното на 17 юли 2018 г. Споразумение за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Япония се превръща в трамплин за българските стоки и продукти на японския пазар. То е най-мащабното и значимо до момента търговско споразумение за ЕС, с което се създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния брутен вътрешен продукт, по данни на Европейската комисия. Съгласно информацията от Комисията, близо 250 български компании осъществяват директен експорт на своя продукция към Япония.

Япония е един от големите азиатски вносители на вино, като според данъчния закон на страната, в категорията „вино“ влизат и напитки, които са „плодов алкохол“, включително и от плодове, различни от грозде. Предявен е предварителен интерес към фармацевтични продукти и традиционните български продукти, като кисело мляко и вино, розовата вода, розовото масло, рапани, мекотели, пчелен мед, селскостопански продукти – зеленчуци и плодове и екологично чистите и здравословни продукти и др. Като потенциално успешни на японския пазар са стоки и услуги с висока добавена стойност – софтуерни продукти, високо технологични машини и съоръжения, съответстващи на изискванията на японския пазар.

Във връзка с гореизложеното, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) сформира бизнес делегация, водена от г-жа Лилия Иванова, заместник-министър на икономиката на Република България за представители на следните сектори на българската икономика: информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси, автомобилостроене и производство на автомобилни части, електроника, фармацевтика, земеделие, хранителна промишленост и туризъм, която ще вземе участие в българо-японския семинар и в двустранните срещи.

Желаещите да участват в делегацията, следва да заявят предварителен интерес, като  изпратят попълнена приложената регистрационна форма най-късно до 15.08.2019 г. на е-mail адрес: nt.necheva@sme.government.bg. Допълнителна информация може да получите от Наталия Нечева 02/940 79 78, дирекция „Интернационализация на малките и средните предприятия“.

Организацията по цялостното пътуване на бизнес делегацията, включително съдействие при настаняване, вътрешен транспорт и трансфери, както и участие в българо-японския семинар и двустранните срещи се осъществява от ИАНМСП, със съдействието на Българското посолство в Токио и партньорските на ИАНМСП организации на място.

Всички разходи за самолетни билети, хотелско настаняване, медицинска застраховка, вътрешен транспорт, трансфери и дневни, са за сметка на участниците. На регистрираните ще бъдат допълнително изпратени информация с финансовите параметри и подробна програма на посещението.

Приложение: Регистрационна форма

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Корупцията и липсата на е-управление гонят бизнеса от България
Интервю в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Още
БГ Баркод: от старта на фирмата - с утвърдени продуктови данни
Orbea International - с най-много въведени продукти в електронния каталог за седмицата 29 юли – 2 август 2019 Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на българо-японски семинар по въпроси на икономическите отношения между България и Япония и двустранни срещи
Токио, 18 – 22 септември 2019 г. Още
„Зелена химия“ ще демонстрират световни компании на ЕСЕН 2019
От 23 до 28 септември 2019 г. в Пловдив Още
Първи кариерен форум за българи в Нидерландия
5 октомври 2019, Хага Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Оборотът в търговията на дребно запазва нивото от предходния месец
Спад в търговията с лекарства и медицински стоки Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Правителството промени четири наредби, касаещи екологичното законодателство
Отразяват последните промени в Закона за опазване на околната среда Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Покана за участие в тръжни процедури по Рамковата програма на ЕС „Хоризонт 2020“
Проектните предложения се подават на страницата на Европейската космическа агенция Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство