Брой 151 (1909), 08-08-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Цветан Симеонов: Корупцията и липсата на е-управление гонят бизнеса от България


Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интервю в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria

За българския бизнес съществува опасност от липсата на промяна в борбата с корупцията и липсата на електронно управление. Заради това все повече фирми започнаха да събират смелост да преместят дейността си. Трябва да помислим как средата у нас да стане привлекателна, заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Разговорът започна с констатацията, че четирите най-големи работодателски организации у нас изпратиха сигнал до Европейската комисия за злоупотреби с господстващо положение на пазара на ток в България.

Продължаваме да не сме доволни от флуктуациите на пазари на електроенергия у нас и цените на електричеството, обясни Цветан Симеонов. "Борсата показа сериозни недостатъци. Видяха се и "вратичките", през които определени фирми могат да реализират неполагащи им се печалби заради слабостите на системата, и всичко това в ущърб на работещите предприятия", допълни той.

"Трябва на борсата да бъдат пуснати по-големи количества електрическа енергия. Второ, недопустимо е българските клиенти на енергоснабдителните дружества да плащат и добавка за задължение към обществото, а износителите да бъдат освободени от това. Не е допустимо някои да закупуват количеството електроенергия и след това да го връщат отново на пазара на по-ниски цени от тези на борсата".

България в цифри (Анализ на данните от 10-та икономическа брошура "Bulgaria in figures").

"Тази година нашето издание включва 26 международни класации. В 16 от тях сме подобрили позиции, 2 от тях са непроменени, а в 8 сме влошили местата си. Най-важна е класацията на Световната банка за правене на бизнес за 2019 г., където сме паднали с 9 позиции. България полага усилия в определени сфери като инфраструктурата, но се оказва, че изоставаме. На 147 място сме в класацията по свързването с електричество".

В една нормално функционираща икономика е важно съотношението между откриващи се и закриващи се фирми, подчерта гостът, пояснявайки, че по отношение на раздаване на разрешения за строеж имаме напредък от 51-во място през 2018 г. до 37-мо сега. "Добри са позициите ни и във връзка с международната търговия. В индекса за икономическата свобода минаваме от 47-мо на 37-мо място. Добре ни се отразява това, че се улеснява достъпът до кредити в България", добави още той.

"Постигаме известен прогрес в сегмента на трудовото законодателство. Въведоха се едноднедневните договори, така се изсветлява икономиката. Институциите ни обаче се забавят. Липсата на електронно управление ни дърпа назад. Здравеопазването ни не се управлява добре".

От 126 страни България се намира на 54 място по върховенство на закона, критериите за които са свързани с регулациите, колко често се променят законите, дали са прозрачни начините на формирането им, дали има ограничения в дейността на правителството, както и какво е нивото на корупция, отбеляза Цветан Сименов. "Тази класация е важна предпоставка за привличането на инвеститори. В нея сме една позиция напред", изтъкна той.

Мнозинството от фирми одобряват намаляването на партийните субсидии, посочи Симеонов.

"Не бихме желали условията за влизане на България в еврозоната да включат и плащане на стари дългове. Говорим за Испания, Португалия, Гърция, вероятно Италия и Франция. Всичко това е резултат от ниската дисциплина в еврозоната. България спазва стриктно валутния борд. Показателите ни са чудесни за еврозоната и показваме много по-голяма дисциплина".

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Корупцията и липсата на е-управление гонят бизнеса от България
Интервю в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Още
БГ Баркод: от старта на фирмата - с утвърдени продуктови данни
Orbea International - с най-много въведени продукти в електронния каталог за седмицата 29 юли – 2 август 2019 Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на българо-японски семинар по въпроси на икономическите отношения между България и Япония и двустранни срещи
Токио, 18 – 22 септември 2019 г. Още
„Зелена химия“ ще демонстрират световни компании на ЕСЕН 2019
От 23 до 28 септември 2019 г. в Пловдив Още
Първи кариерен форум за българи в Нидерландия
5 октомври 2019, Хага Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Оборотът в търговията на дребно запазва нивото от предходния месец
Спад в търговията с лекарства и медицински стоки Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Правителството промени четири наредби, касаещи екологичното законодателство
Отразяват последните промени в Закона за опазване на околната среда Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Покана за участие в тръжни процедури по Рамковата програма на ЕС „Хоризонт 2020“
Проектните предложения се подават на страницата на Европейската космическа агенция Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство