Брой 141 (1899), 25-07-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможна ли е европейска минимална заплата


Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайън обяви, че ще работи за въвеждането на минимална работна заплата на европейско ниво, която да намали неравенствата на стандарта на живот в Европейския съюз.

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев заяви, че ще се унифицира методиката за определяне на минимална работна заплата. Той обаче беше категоричен, че номиналът не може да бъде еднакъв в България и в Люксембург по различни причини. Една от тях е, че като се вземе предвид коефициентът на производителност на труда, заплатата в България ще падне много в сравнение с люксембургската, германската или която и да било западна минимална заплата.

От своя страна Ваня Григорова подчерта, че това е производителност на работодателя, а не на труда, защото основната част от факторите, които определят доколко едно производство е ефективно и рентабилно, са в ръцете на работодателите и бизнеса. Според нея европейска минимална работна заплата в смисъла, в който го приема българският гражданин, е невъзможна.

Красимир Дачев се съгласи с г-жа Григорова, че до голяма част ние сме виновни за тази производителност на труда, защото нашите работници като отидат в чужбина, не работят по същия начин. Там работят много повече.

Той подчерта, че неговите работници не са членове на синдикатите и по негови наблюдения напоследък във всички компании в IT сектора никой не говори за синдикална дейност.

„Според нас административното налагане на каквато и да било заплата е грешка, защото много често нашите минимални заплати са много по-високи от тези, които налага държавата. В последните 10 години най-бързо растящото перо в българската икономика са работните заплати“, допълни Дачев.

 

Източник: bnt.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможна ли е европейска минимална заплата
"Aдминистративното налагане на каквато и да било заплата е грешка", заяви зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев Още
Двустранни бизнес срещи на изложението в сектор земеделие, селско стопанство и агротехнологии в Самсун, Турция
Представяне на български инвестиционни проекти пред потенциални инвеститори в Италия
НОВИНИ ОТ СТИВ
Бизнес компас на Узбекистан
Информация, подготвена от СТИВ - Ташкент Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Общоарабски съмит по изкуствен интелект – Arab Artificial Intelligence Summit
29-30 октомври 2019 г. в Хашемитско кралство Йордания Още
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Фонд на фондовете ще участва в алтернативни инвестиционни фондове
Дяловите инструменти, финансирани по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., ще се управляват по-добре, реши правителството Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Българската банка за развитие с 20% ръст на печалбата си за първото полугодие на 2019 г.
Със 7% нараства портфейлът на банката в рамките на това полугодие Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Конкретна рамка за управление на бюджетния инструмент за сближаване и конкурентоспособност
ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
Министър Петков: Над 1500 консултации за българи в чужбина са предоставили трудовите аташета през първото полугодие на 2019 г.