Назад

Форумът на Инициативата “Три морета” отново събра елита на бизнеса и правителствата на държавите, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо мореВ литовската столица Вилнюс се проведе бизнес форум, организиран от Литовската агенция за инвестиции, Търговско-промишлената палата на Литва и правителството на северната държава.

Темите дигитализация, енергетика и свързаност бяха разисквани от водещи експерти във всяка област с участието на близо 600 представители на бизнеса и различни институции.

Домакин на форума тази година е президентът на Литва Гитанас Науседа. Според неговото изявление форумът поставя акцент на Украйна, която е асоцииран член на проекта заедно с Молдова. Успоредно се проведе среща на върха във Вилнюс. За събитието в Литва пристигна и президентът Румен Радев.

Голямата новина, обявена по време на събитието е за създаване на втори фонд в рамките на инициативата „Три морета“, който ще бъде насочен към иновациите. Представители на Българската банка за развитие също взеха участие в срещата.

Повече от 10 български компании от секторите енергетика, строителство и информационни технологии присъстваха на форума и осъществиха полезни контакти и срещи с партньори от различни страни.

Българската търговско-промишлена палата също бе представена по време на събитието. Търговско-промишлените палати от страните в рамките на инициативата проведоха своя дискусия като начертаха план за действие за по-задълбочено сътрудничество в посока север – юг в Централна и Източна Европа. Главният изпълнителен директор на Европалати Бен Батърс подчерта на срещата, че регионът от Балтийско до Адриатическо море има голямо геополитическо и икономическо значение, за това търговските палати трябва да работят заедно за да оптимизират неговия потенциал.

Инициативата „Три морета“ обхваща 13 държави от ЕС – България, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Асоциирани членове са Украйна и Молдова, стратегически партньори – САЩ и ЕС, а от вчера – и Япония.

През 2025 г. форумът на Инициативата Три морета ще се проведе в Полша.