Назад

Годишно общо отчетно събрание на Асоциация на месопреработвателите в България

Университетът по хранителни технологии в гр. Пловдив беше домакин на редовното годишно общо отчетно събрание на Асоциация на месопреработвателите в България. При откриване на събранието Атанас Урджанов - Председател на УС на АМБ,  обяви, че за първи път на общо събрание на Асоциацията присъстват двама министри: новоизбраният министър на земеделието и храните Кирил Вътев и Мехмед Дикме – министър на земеделието и горите от 2001 до 2005 г. От името на Асоциацията и лично от свое име той поздрави Кирил Вътев с новата му длъжност като министър и заяви, че АМБ винаги е била коректен партньор на Министерството на земеделието и храните и вярва, че със своята професионална компетентност и готовност да работи упорито и отдадено министър Вътев ще успее да постигне обединяване по агрохранителната верига, за което има пълната подкрепа от членовете на АМБ.

 Министър Вътев поздрави присъстващите делегати на общото събрание, както и екипа на катедра „Технология на месото и рибата“ от Университета по хранителни технологии със 70-годишния им юбилей. „Нищо не се е променило освен многото задачи“, каза министърът. „Екипът на министерството е много добър. Важното за всички сектори по агрохранителната верига е да се обединим в Българска агрохранителна камара. БАХК да бъде организацията, в която всички Браншови организации по веригата да си поставят проблемите, а не каквато е досегашната практика всеки поотделно да се среща с министъра. Да станем конкурентни на международния пазар и да започнем да изнасяме хранителни продукти, за мен това ще бъден основен приоритет“.

Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието и възпитаник на катедра „Технология на месото и рибата“, беше удостоен от АМБ с почетна грамота за съществен принос при модернизиране на предприятията от месната индустрия чрез единственият предприсъединителен инструмент, който директно подготвя страните-кандидатки за прилагане на програми от структурните фондове на ЕС - програмата САПАРД в периода 2001-2005 г. Той пожела спорна работа и успех на всички с думите: „АМБ има голямо значение за бизнеса. Радвам се, че новият министър е от вашите среди и знае какво ще прави. Пожелавам попътен вятър. Също така му пожелавам да се учреди истинска Българска агрохранителна камара. И както говори легендата за Хан Кубрат и снопа пръчки „Заедно можем повече и трябва да се обединяваме“. Единна силна камара.“

От името на АМБ Атанас Урджанов връчи Поздравителен адрес и бронзова статуетка - символ на  мъдростта, знанието и науката, на проф. дтн инж. Стефан Драгоев, Ръководител катедра "Технология на месото и рибата", по повод 70- годишния юбилей на катедрата.

Зам.-ректорът на УХТ, доц. Христо Спасов изрази своята удовлетвореност от добрите контакти на предприятията с университета и благодари за възможностите, които те предоставят на студентите да провеждат своите стажове и да се реализират. Доц. Спасов връчи благодарствени грамоти на фирми, подкрепящи катедрата и УХТ, а на Асоциацията почетен плакет „70 години УХТ“.

След приключване на деловата част се проведе кръгла маса - дискусия на тема „70 години висше образование в областта на технологията на месото и рибата - иновации, перспективи и предизвикателства".

Студентите от Катедра "Технология на месото и рибата" предложиха за  дегустация богат асортимент от месни продукти, приготвени от тях в производствената база на катедрата.