Брой 49 (2304), 12-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

LoRa Alliance и GS1 в Европа със споразумение за сътрудничество



GS1 в Европа*  и  LoRa Alliancе**  подписаха споразумение за добавянето на мрежите LoRaWAN ™ към възможните технологии на носители на данни, структурирани по стандартите GS1.

В приоритетите на двете организации е постигане на по-голямата ефикасност и оперативна съвместимост по веригата на доставки, подобряване на управлението на процесите по складиране, опростяване на споделянето на данни между различните системи и участници по веригата.

Във Франция е в ход пилотен проект на Националната железопътна компания относно внедряване на система за идентификация на инфраструктурата и подвижния железопътен състав посредством GS1 EPC/RFID тагове през LoRaWAN ™ мрежи. Една от целите на проекта е да се оптимизират разходите, като се обсъжда и обогатен формат на данните, който да може да се приложи в железопътната индустрия за подобрено използване на геолокации посредством мрежи, както и за планиране на поддръжката и управлението на активите.

LoRaWAN ™ е протокол за радиочестотни далечни разстояния, който позволява устройствата да се свързват с Интернет директно с голям обхват и с ниска консумация на енергия, намирайки решение за Интернет на нещата. LoRaWAN ™ определя комуникационния протокол и системната архитектура за Low Power Wide Area Network  мрежа (LPWAN). Протоколът и мрежовата архитектура имат най-голямо влияние при определяне на живота на батерията на даден възел, капацитета на мрежата, качеството на услугата, сигурността и разнообразието от приложения, обслужвани от мрежата.

Внедряването на LoRaWAN се засили значително през последните 12 месеца и определя 2021 г. като година за най-мащабни приложения в различните индустрии“, каза Дона Мур, главен изпълнителен директор и председател на LoRa Alliance.

Франсоа Дюпре, заместник-председател на GS1 в Европа и изпълнителен директор на GS1 Франция, обяснява: „Много смисъл в споразумението между GS1 в Европа и LoRa Alliance придава убеждението за ползите от постигане на оперативна съвместимост. През последните 50 години GS1 работи с много различни индустрии, за да направи веригите за доставки по-ефективни, а данните по-лесно преносими и споделяеми. Сътрудничеството между различните сектори и стандартизирането на данните са от съществено значение за пълноценното усвояване на ползите от бързото развитие на интернет на нещата, IoT."

Източник

--------------------------
* GS1 е международна неправителствена организация, която разработва и внедрява глобални стандарти и решения, с цел повишаване на ефективността, видимостта и устойчивостта на продуктите в световен мащаб и представлява повече от 2,5 милиона компании. GS1 в Европа е платформа за сътрудничество събираща на едно място 49 страни от Стария континент и не само, представляваща интересите на над 500 000 компании.

**  Световна асоциация на компании, подкрепящи отворения LoRaWAN ™ протокол за широколентовите мрежи с ниска мощност в Интернет на нещата (IoT)

 

За повече информация gs1bulgaria@gs1bg.org и тел. 02/8117 439, 567, 604

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният български посланик в Нигерия на посещение в БТПП
Очертават се нови възможности за сътрудничество между български фирми и компании от региона Още
Проект VOJEXT ще финансира пет иновативни проекта в областта на когнитивната роботика
Проектите трябва да са насочени към решаване на предизвикателства в областите виртуална реалност, строителство, навигация... Още
LoRa Alliance и GS1 в Европа със споразумение за сътрудничество
Относно взаимодействието на стандартите GS1 за веригата на доставки с LoRaWAN Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Покана за уебинар „Търговски и инвестиционни отношения България – Турция“
25 март 2021 (четвъртък) от 10:00 ч. във видео платформата Zoom Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Нова ера за европейските модни марки: Дигитализация и устойчивост
Покана за конференция от Българска модна асоциация Още
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
НСИ: През януари износът на стоки от България за трети страни намалява с 22.6%
Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Русия, формират 57.3% от износа за трети страни Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира процедурата за геотермална енергия по Норвежката програма
Срокът за кандидатстване по процедурата е 10 септември 2021 г. Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Превенцията срещу разпространението на вируса в предприятията беше акцент на традиционните Годишните награди по безопасност и здраве при работа
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство