Брой 49 (2304), 12-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Новоназначеният български посланик в Нигерия на посещение в БТПП



Новоназначеният български посланик в Нигерия Янко Йорданов посети Българската търговско-промишлена палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

По време на срещата Симеонов запозна госта с дейността на БТПП в подпомагане на бизнеса и членството й в различните международни организации.

Посланик Йорданов представи приоритетите на предстоящия си мандат, по-специално в икономическата сфера и информира, че е акредитиран също така и за страните Гана, Бенин, Екваториална Гвинея, Конго, Демократична Република Конго, което отваря допълнителни възможности за икономическо сътрудничество между български компании и бъдещи партньори от съответните африкански държави.

Двете страни имат възможност да си сътрудничат в най-различни сфери. С добри  възможности за Нигерия биха били ВЕИ оборудване и машини за хранително-вкусовата промишленост, където български компании могат да окажат съдействие. Също така бе констатиран интерес от страна на африканската държава за внос на ориз от България.

По информация на Министерство на икономиката 2019г. бележи увеличение на българския износ с 333,7% спрямо 2018г, като възлиза на 36,0 млн.щ.д. и минимално увеличение на вноса от Нигерия с 5,9%, възлизащ на 1,8 млн.щ.д. Последните години българският износ за Нигерия се състои основно от нелегирани стомани, електрически трансформатори и акумулатори, миялни машини за промишлени цели, нефтени масла, царевица и др. Вносът от Нигерия е незначителен, състоящ се от памучни прежди, необработен алуминий, какаова маса и др.

При желание за бизнес сътрудничество със споменатите държави заинтересованите фирми биха могли да заявят интерес и да потърсят съдействие от Дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на тел. 02/8117421 и имейл: irelations@bcci.bg.

Икономическа информация и инвестиционни възможности в Нигерия:
http://www.nipc.gov.ng/

http://www.lagoschamber.com/

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният български посланик в Нигерия на посещение в БТПП
Очертават се нови възможности за сътрудничество между български фирми и компании от региона Още
Проект VOJEXT ще финансира пет иновативни проекта в областта на когнитивната роботика
Проектите трябва да са насочени към решаване на предизвикателства в областите виртуална реалност, строителство, навигация... Още
LoRa Alliance и GS1 в Европа със споразумение за сътрудничество
Относно взаимодействието на стандартите GS1 за веригата на доставки с LoRaWAN Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Покана за уебинар „Търговски и инвестиционни отношения България – Турция“
25 март 2021 (четвъртък) от 10:00 ч. във видео платформата Zoom Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Нова ера за европейските модни марки: Дигитализация и устойчивост
Покана за конференция от Българска модна асоциация Още
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
НСИ: През януари износът на стоки от България за трети страни намалява с 22.6%
Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Русия, формират 57.3% от износа за трети страни Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира процедурата за геотермална енергия по Норвежката програма
Срокът за кандидатстване по процедурата е 10 септември 2021 г. Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Превенцията срещу разпространението на вируса в предприятията беше акцент на традиционните Годишните награди по безопасност и здраве при работа
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство