Брой 49 (2304), 12-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Покана за уебинар „Търговски и инвестиционни отношения България – Турция“


Търговско-промишлена палата Стара Загора, съвместно с Русенска търговско-индустриална камара и Асоциацията на европейските търговски палати (ЕВРОПАЛАТИ), отправя покана за участие в уебинар на тема „Търговски и инвестиционни отношения България – Турция“, който ще се проведе на 25 март 2021 (четвъртък) от 10:00 ч. във видео платформата Zoom. Линкът към събитието ще бъде изпратен допълнително само на регистрираните участници.

Събитието е част от проект TEBD Бизнес диалог Турция - ЕС, чиято основна цел е засилването на взаимодействието между турски търговско-промишлени палати и партньорите им в ЕС за насърчаване на сътрудничеството между европейски и турски представители на бизнеса и създаване на нови възможности за интеграция.

Въпреки тежката ситуация, предизвикана от световната пандемия и свиването на голяма част от икономическите сектори в световен мащаб, Турция, като съседна на България държава с мащабна икономика, остава един от основните партньори във външната ни търговия. Независимо от спада на стокообмена между двете държави с 1,3% през 2020 г., размерът му възлиза на над 4 млрд. лв. по данни на НСИ.

Основен дял от вноса към България от Турция имат електрически машини и апаратура, машинни части, желязо, стомана, мед, пластмасови изделия, моторни превозни средства, памук, плетива, хартиени и картонени изделия. България изнася за турския пазар основно изделия от стомана, медни изделия и руди, цинк, химически продукти, слънчогледови семена, пластмасови и дървени изделия, минерални и нефтени масла, памук. По данни на Министерство на икономиката турските инвестиции в България са близо 1 млрд. евро, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас.

На фона на динамичните търговски взаимоотношения с нашата южна съседка има и много предизвикателства, пред които са изправени контрагентите и от двете страни. Ето защо по време на събитието ще има възможност за активна дискусия, в която специалисти и заинтересовани страни ще могат да обменят актуална информация.

Участието е напълно безплатно, но след задължителна регистрация тук най-късно до 24.03.2021 (сряда).

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният български посланик в Нигерия на посещение в БТПП
Очертават се нови възможности за сътрудничество между български фирми и компании от региона Още
Проект VOJEXT ще финансира пет иновативни проекта в областта на когнитивната роботика
Проектите трябва да са насочени към решаване на предизвикателства в областите виртуална реалност, строителство, навигация... Още
LoRa Alliance и GS1 в Европа със споразумение за сътрудничество
Относно взаимодействието на стандартите GS1 за веригата на доставки с LoRaWAN Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Покана за уебинар „Търговски и инвестиционни отношения България – Турция“
25 март 2021 (четвъртък) от 10:00 ч. във видео платформата Zoom Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Нова ера за европейските модни марки: Дигитализация и устойчивост
Покана за конференция от Българска модна асоциация Още
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
НСИ: През януари износът на стоки от България за трети страни намалява с 22.6%
Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Русия, формират 57.3% от износа за трети страни Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира процедурата за геотермална енергия по Норвежката програма
Срокът за кандидатстване по процедурата е 10 септември 2021 г. Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Превенцията срещу разпространението на вируса в предприятията беше акцент на традиционните Годишните награди по безопасност и здраве при работа
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство