Назад

GS1 2D баркод в Китай - стъпка напред


След като преди повече от 50 години водещи представители на индустрията и търговията избират да въведат "универсален продуктов код" и баркодът променя хода на световната икономика, днес уникалната идентификация се развива в посока удовлетворяване на новите нужди на бизнеса и потребителите.

В края на миналия месец GS1 Китай подписа споразумение с китайската провинция Джъдзян* за въвеждане на 2D баркод. Проектът предвижда маркиране на милиони продукти, като в него ще се включат над 7000 компании производители от хранителния сектор и 200 обекта за търговия на дребно, които ще адаптират системите си спрямо новия 2D баркод.

Очаква се до края на 2023 година пълният асортимент на 80% от фирмите производители на хранителни стоки в провинцията да премине към маркиране с 2D баркод.

Маркирането на милиони продукти с 2D баркод ще донесе множество предимства за всички – за бизнеса, регулаторните органи и потребителите, като осигури на последните достъп до качествена и пълна информация за продуктите.

В продължение на почти пет десетилетия, без да даваме излишна гласност, правим сложните неща да изглеждат лесни, като го правим в полза на индустриите, потребителите и пациентите. Сега благодарение на 2D баркодовете сме готови да отворим нова глава, изграждайки все по-тесни мостове между брандове, партньори по веригата на доставки и потребители“, каза Мигел Лопера, президент и главен изпълнителен директор на Глобалния офис на международната организация GS1, на церемонията по подписването на 2D проекта.

Програмата за Глобална миграция към 2D баркод бе стартирана в края на 2020 г. и в нея се включват над 20 държави, в т.ч. Китай, САЩ, Австралия и Бразилия.

-------------
*Джъдзян е провинция в Източен Китай с население над 65 милиона