Брой 164 (2170), 26-08-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ГЛОБАЛНА ТЪРГОВИЯ

GS1 партньор в кампанията Fight the Fakes За предотвратяване навлизането на фалшиви лекарства във веригите на доставка


През юли 2020 г. в Женева официално бе оповестено, че GS1 се присъединява към кампанията Fight the Fakes (FTF) със своите богати познания и опит в областта на стандартите в здравеопазването.

Създадена през 2013 г. от 10 организации, днес FTF наброява 41 партньорски организации, представляващи лекари, медицински сестри, фармацевти, пациенти, граждански сдружения, производители, търговци на едро и промишлеността като цяло.

Fight the Fakes (FTF) е кампания, която има за цел да повиши осведомеността относно опасностите от фалшивите лекарства. Кампанията дава гласност на тези, които лично са пострадали и споделя историите на онези, които работят за прекратяване на заплахата за общественото здраве.

Фалшивите лекарства са непрекъснато нарастващ проблем. По данни на  Световната здравна организация от 2017 г., един на десет лекарствени продукта, които се разпространяват в страни с по-ниски доходи, е фалшив. Пандемията на COVID-19 и широко разпространените слухове и реклами за ефективни лечения, ваксини и дори „излекувани“ разкриха колко широко разпространен е този проблем. Ефективната борба с фалшивите лекарства изисква усилия на различни фронтове и включва подготовка и повишена осведоменост на обществото и здравните специалисти,  здрава законодателна рамка и сигурни вериги за доставка на лекарства, като последното е силата на GS1.

GS1 е глобална организация с нестопанска цел, създаваща стандарти за подобряване на ефективността, сигурността и прозрачността по веригите за доставка. Използването им в здравеопазването е особено важно, тъй като нерегулирането на веригите създава предпоставки за навлизането на фалшиви лекарства на пазара и това, те да достигнат до пациентите и да застрашат тяхното здраве.

Един от добре познатите примери за приложение на глобалните стандарти GS1 в здравеопазването е уникалният баркод, видим на опаковката на лекарствата. Приетата от Европейската комисия Директива за фалшивите лекарства наложи изграждането на Европейска система за проследимост на лекарствата и използването на този вид маркировка, за да се осигури ефективното функциониране на системата и да се предотврати разпространението на фалшиви лекарства в Европа.

 

Сигурните и добре регулирани вериги за доставка на лекарствени продукти увеличават безопасността на пациентите, повишават ефективността и подобряват проследяването на лекарствата. Мигел А. Лопера, президент и изпълнителен директор на GS1 изразява подкрепата си към кампанията: „Fight the Fakes е постигнала невероятен успех за повишаване на съзнанието за опасностите от фалшивите лекарства по целия свят и с нетърпение очакваме да присъединим своите усилия към нея. Нашата работа в GS1 започва много преди пациентът да бъде изложен на риска от несъзнателно закупуване на фалшиво лекарство в аптека, болница и онлайн канал. На първо място чрез нашите стандарти ние искаме да гарантираме, че фалшивите лекарствени продукти няма да получат шанса да достигнат до крайния потребител."

Крис Гьотц, вицепрезидент и генерален мениджър на Международната федерация на търговците с лекарства (IFPW) и дългогодишен член на FTF, изрази вълнението си от новото попълнение в общността на FTF: „GS1 отдавна е водеща в борбата с имитациите и фалшивите лекарства, и предоставя решения, които да помогнат на веригите за доставка в цял свят да направят това глобално, така че съвсем естествено е тя да стане член на Fight the Fakes. С голямо нетърпение очакваме да продължим сътрудничеството си с GS1 в тази важна област!”

 

Благодарение на увеличаващите се брой и разнообразие от партньори, влиянието на кампанията по целия свят нараства непрекъснато и повишава броя на осведомените за вредното влияние на фалшивите лекарства върху здравето на хората и борбата с тях.

 

Данни за контакт:

Fight the Fakes: секретариат secretariat@fightthefakes.org

GS1: Ph. Neirinckx, Director Marketing Healthcare, Emerging Sectors & Solutions, philippe.neirinckx@gs1.org    

GS1 България: Д. Димитрова, gs1bulgaria@gs1bg.org

ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ
БТПП изразява своето принципно несъгласие с предложението за облагане с данък, собствениците на земеделски земи с над 20 000 дка
Предложението за допълнение на Закона за местните данъци и такси е дискриминационно. Още
МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Конферентен разговор с британска компания глобален организатор на събития
Пиетро Леси, мениджър - развитие към британската компания Hyve Group. Срещата бе инициирана от Търговския отдел към Посолството на Великобритания в София Още
ВЪЗМОЖНОСТИ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ОЧАКВАНИЯ ЗА ТЕКСТИЛНИЯ СЕКТОР СЛЕД КОРОНА ВИРУСА: УЕБИНАР С ОРГАНИЗАТОР СРЕДИЗЕМНОМОРСКИЯ ТЕКСТИЛЕН ФОРУМ (MEDITEX)
По линия на партньорството си с Търговската камара на гр. Измир, Турция, Българската търговско-промишлена палата получи покана за уебинар, посветен на текстилния сектор Още
ГЛОБАЛНА ТЪРГОВИЯ
GS1 партньор в кампанията Fight the Fakes За предотвратяване навлизането на фалшиви лекарства във веригите на доставка
GS1 се присъединява към кампанията Fight the Fakes със своите богати познания и опит в областта на стандартите в здравеопазването. Още
НАУКА И ИНОВАЦИИ
Академична среща на Съвета по иновации при БТПП във Варна
Във Варна се състоя работна среща на доц. Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП с ректора на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. Петър Христов Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Удължава се срокът на обявената извънредна епидемична обстановка до 30 септември
Правителството прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 септември 2020 г. до 30 септември 2020 г. Още